© ABACA

Europese Unie start toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië

Verrassing van formaat op de Europese top in Brussel: de staatshoofden en regeringsleiders hebben het licht op groen gezet voor het opstarten van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Georgië wordt kandidaat-lidstaat en Bosnië-Herzegovina krijgt uitzicht op toetredingsgesprekken. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Charles Michel bekendgemaakt op X (Twitter).

Bron: BELGA

De beslissing om gesprekken met Oekraïne aan te knopen, dreigde de hele top te overschaduwen. 26 van de 27 leiders wilden op de aanbeveling van de Europese Commissie ingaan, maar de Hongaarse premier Viktor Orban lag dwars. Donderdagochtend nog zei hij er een principezaak van te maken.

Maar omstreeks 18.30 uur kwam de verrassende tweet van Michel dat de leiders hun fiat hebben gegeven. De beslissing viel dus veel sneller en is veel vlotter genomen dan verwacht.

“Dit is een duidelijk teken van hoop voor hun volkeren en voor ons continent”, schrijft Michel in zijn tweet, verwijzend naar alle landen waarover de leiders een beslissing hebben genomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer