Poetin moet plots vraag beantwoorden van dubbelganger op live televisie: “U spreekt zelfs met mijn stem”

Tijdens de jaarlijkse traditionele persconferentie en vragenronde met president Vladimir Poetin werden er op de Russische staatstelevisie heel wat kritische boodschappen getoond. Opvallend, aangezien de media in Rusland onder strenge controle van het Kremlin staan. Poetin was ook even in gesprek met een dubbelganger, gemaakt met AI.

SGG

Iets meer dan vier uur heeft de Russische president Poetin donderdag gesproken. Hij gaf zijn jaarlijkse traditionele persconferentie en beantwoordde vragen van burgers. En tijdens dat spervuur aan vragen – er werden er bijna twee miljoen ingezonden – zaten ook verschillende kritische inzendingen. Opvallend omdat de Russische media streng gecontroleerd worden door het Kremlin en de mainstream tv normaal gezien geen enkel bericht brengt dat de Russische president in negatief daglicht zou kunnen stellen.

Zo werd bijvoorbeeld de boodschap “Stel je niet kandidaat voor nog een termijn – laat de jongeren het proberen” getoond. Verwijzend naar het feit dat Poetin zich opnieuw kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024. Iemand vroeg ook: “Wanneer wordt het leven van gewone mensen niet beter in woorden, maar in daden?” Terwijl anderen nog explicieter verwezen naar de oorlog in Oekraïne. “Een slechte vrede is beter dan een goede ruzie. We moeten deze kant op. Mensenlevens zijn een onaanvaardbare prijs.”

Stuk theater

“Waarom zorgen meestal burgervrijwilligers voor de soldaten bij de speciale militaire operatie? Is het ministerie van Defensie daar niet toe in staat?” of “Wanneer zal de speciale militaire operatie eindigen?”, waren vragen die gesteld werden. Zulke vragen werden uiteraard niet rechtstreeks aan Poetin zelf gesteld, maar toch werden ze live uitgezonden op televisie.

(Lees verder onder de foto)

In de zaal zaten ook – vooraf geselecteerde – journalisten, van over de hele wereld.© EPA-EFE

Mark Galeotti, professor aan University College London en auteur van verschillende boeken over de Russische geschiedenis, merkt op X (het voormalige Twitter) op dat er te veel van zulke kritische vragen getoond werden om een vergissing te zijn. “Vermoedelijk is het om het evenement meer oprecht te laten lijken en niet het zelfingenomen, door de staat geregisseerde stuk (slecht) theater dat het in werkelijkheid is?”, schreef hij.

(Lees verder onder de X-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dubbelganger

Een ander opvallend moment tijdens het tv-evenement was toen de Russische president op een gegeven moment met zichzelf geconfronteerd werd. Een burger mocht een vraag stellen via videoverbinding, maar plots was aan de andere kant van de lijn opnieuw Poetin te zien. De ‘dubbelganger’ werd op basis van artificiële intelligentie (AI) gecreëerd en maakte van de gelegenheid gebruik om de president een vraag te stellen over de technologie. “Vladimir Vladimirovitsj, hallo, ik ben een student aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Ik wil vragen of het waar is dat je veel dubbelgangers hebt?”, vroeg de man, wat het publiek in de zaal in Moskou aan het lachen bracht. Er werd in het verleden al geregeld gespeculeerd dat Poetin meerdere dubbelgangers heeft om hem te vervangen tijdens evenementen omwille van vermeende gezondheidsproblemen.

“En ook”, vroeg de student. “Hoe kijkt u aan tegen de gevaren die kunstmatige intelligentie en neurale netwerken in ons leven brengen?” Poetin aarzelde kort, maar zei toen: “Ik zie dat u op mij lijkt en met mijn stem spreekt. Maar ik heb erover nagedacht en besloten dat er maar één persoon op mij moet lijken en met mijn stem moet spreken, en dat zal ik zijn”, zei hij. “Dit is trouwens mijn eerste dubbelganger.”

“Ik heb besloten dat er maar één persoon op mij moet lijken en met mijn stem moet spreken, en dat zal ik zijn. Dit is trouwens mijn eerste dubbelganger”

Vladimir Poetin

Tegen AI-dubbelganger

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer