© VDT

Controle op inbraken brengt heel wat andere inbreuken aan het licht

Diest/Scherpenheuvel-Zichem -

De politie Demerdal hield afgelopen woensdag een controleactie rond inbraken met tien medewerkers, maar trof veel meer aan dan inbrekers.

Er werden controles gehouden op de invalswegen van Diest en Scherpenheuvel-Zichem en er werd intensief gepatrouilleerd in inbraakgevoelige wijken, zowel met herkenbare politievoertuigen als met anonieme wagens.

De actie startte om 16 uur en eindigde om 2.30 uur. Om 19.30 uur werd in Diest op de Diestsebaan een man aangetroffen met doornatte en vuile kledij. Het bleek een Syriër te zijn zonder geldige verblijfsdocumenten, die verklaarde te verblijven in de buurt van Aalst. Hij werd enige tijd bestuurlijk aangehouden om de Dienst Vreemdelingenzaken te contacteren, maar mocht later op de avond beschikken.

Omstreeks 22 uur probeerde een voertuig de controlepost te ontwijken op de Halensebaan in Diest. De bestuurder kon toch gecontroleerd worden. Hij bleek in het bezit van twee farden sigaretten zonder takszegel. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of dit nagemaakte sigaretten zijn. Omstreeks 23 uur draaide een ander voertuig dan weer ijlings de parking van een winkel op, eveneens om de controle te ontlopen. Aan boord bleken twee Pakistani, de eerste met een Griekse verblijfstitel, de tweede met Italiaanse papieren. Na een doorzoeking van het voertuig bleken ongeveer 500 flessen sterke dranken vervoerd te worden.

Geld voor transport

De betrokkenen gaven een ongeloofwaardige uitleg voor deze hoeveelheid drank. Zij zouden 50 euro gekregen hebben om dit transport uit te voeren. De bestuurder bleek niet te beschikken over een geldig rijbewijs. De twee Pakistani werden gearresteerd en de drank werd in beslag genomen en het voertuig werd geïmmobiliseerd. De politie vermoedt dat beide mannen illegale drank leveren aan verschillende nachtwinkels in de streek. Verder onderzoek zal hier over meer duidelijkheid moeten scheppen.

Voor het overige bleef het een rustige en vooral veilige nacht. Er werden geen inbraken gerapporteerd. De politiezone Demerdal gaat heel de winter intensief blijven inzetten op inbraakpreventie. (VDT)

Aangeboden door onze partners