© NurPhoto via Getty Images

Primeur in wedstrijd van Vincent Kompany: Premier League krijgt met Rebecca Welch voor het eerst vrouwelijke scheidsrechter

Rebecca Welch mag binnenkort als eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in de Premier League in goede banen leiden. Dat is een primeur voor ‘s werelds meest gevolgde voetbalcompetitie. Over negen dagen verschijnt Welch op het veld tijdens het duel tussen Fulham en Burnley, op de 18e speeldag.

Maxime Caeyman
Bron: BELGA

Welch is echter niet aan haar proefstuk toe. De 40-jarige Engelse stapte in 2010 in het scheidsrechtersvak en schreef in 2021 al geschiedenis door als eerste vrouw een professionele voetbalwedstrijd in Engeland te fluiten. Het ging toen om een duel tussen vierdeklassers Harrogate en Port Vale. Vervolgens werd ze de eerste vrouw die scheidsrechter werd in de Championship, de tweede klasse. Vorige maand stond ze als assistent-scheidsrechter aan de zijlijn tijdens de wedstrijd Fulham-Manchester United, eveneens een primeur in de Premier League.

Welch is al langer scheidsrechter in het vrouwenvoetbal en floot ook enkele wedstrijden op het afgelopen WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Samen met de Française Stéphanie Frappart, die al wedstrijden floot op het WK en de Champions League bij de mannen, is ze een van de boegbeelden uit de vrouwelijke scheidsrechterswereld.

Welch was wel al actief in de lagere klassen van het Engelse mannenvoetbal.© CameraSport via Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal