N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels, die al jaren naar haar biologische ouders zoekt, brengt emotionele getuigenis in de Kamer

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) vindt dat er een onderzoek moet komen naar de duizenden kinderen die ongehuwde moeders tussen de Tweede Wereldoorlog en de jaren 80 van de kerk moesten afstaan voor adoptie. Dat antwoordde hij donderdag in de Kamer na een emotionele getuigenis van N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels, die zelf al jaren naar haar biologische ouders zoekt.

Bron: BELGA

Het Laatste Nieuws lanceert met ‘Kinderen van de Kerk’ een podcast waarin moeders en adoptiekinderen getuigen over de praktijken van de kerk. Ongehuwde meisjes en vrouwen werden decennialang verplicht om hun baby af te staan aan adoptieouders, die er vaak grof geld voor betaalden. Het zou gaan om zo’n 30.000 kinderen. 

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt kreeg donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer vragen van Kim Buyst (Groen), Ben Segers (Vooruit), Michel De Maegd (MR), Servais  Verherstraeten (CD&V) en Yngvild Ingels (N-VA) over de nieuwe HLN-podcast ‘Kinderen van de Kerk’. Daarin getuigen moeders en adoptiekinderen over hoe ongehuwde meisjes en vrouwen decennialang verplicht werden om hun baby af te staan aan adoptieouders, die er vaak grof geld voor betaalden. Het zou gaan om zo’n 30.000 kinderen. 

Vooral de emotionele getuigenis van die Ingels, destijds zelf geadopteerd na tussenkomst van de kerk en al jaren op zoek naar haar biologische ouders, maakte indruk. Ze kreeg na afloop een staande ovatie van zowat het hele halfrond. 

Van Tigchelt, naast Justitie en Noordzee ook bevoegd voor de Erediensten, sprak van “ontiegelijk leed, veroorzaakt door gruwelpraktijken van de kerk”. De minister vindt dat de feiten grondig onderzocht moeten worden en ziet daarin onder meer een rol voor de parlementaire onderzoekscommissie die zich momenteel buigt over het seksueel misbruik in de kerk. “Het is onze verantwoordelijkheid dat de slachtoffers krijgen waar ze recht op hebben, dat ze erkend worden, dat we de feiten tot op het bot uitspitten en dat dit nooit meer gebeurt.”

Of er ook juridische gevolgen kunnen komen is minder zeker, gaf Van Tigchelt tegelijkertijd aan. De meeste feiten zijn immers wellicht verjaard. Bovendien is mensenhandel pas strafbaar sinds 1995, terwijl de feiten plaatsvonden tussen WO II en de jaren 80.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen