FLEMAL

Minister Vandenbroucke reageert op spionage door vaccinverdeler: "Was beter geweest als ik sneller op de hoogte was"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijft erbij dat hij pas op 7 december op de hoogte was van de video-opnames waarin een ambtenaar van de FOD Volksgezondheid lijkt toe te geven dat ze het Franse Movianto heeft geholpen met het binnenhalen van een coronacontract. "Het was beter geweest dat ik sneller op de hoogte was geweest van alle informatie", gaf hij vanavond aan in de Kamer.

Vandenbroucke werd vanavond in de Kamer geïnterpelleerd door zowat de voltallige oppositie. Reden: de tijdslijn die de minister eerder deze week vrijgaf over het Medista-dossier.

Daarin staat dat zijn kabinetschef op 10 november door de voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid informeel op de hoogte werd gebracht van "mogelijke spionagetechnieken" die Medista hanteerde om aan te tonen dat er gesjoemeld zou zijn met de openbare aanbesteding voor de stockage van de coronavaccins, die de Belgische kmo verloor.

Maar de minister zelf zou pas sinds 7 december op de hoogte zijn, toen er verborgencamerabeelden van een ambtenaar van de FOD op de website van Het Laatste Nieuws verschenen. 

"Ongeloofwaardig"

De oppositie, die de minister vanavond laat in de Kamer interpelleerde, stelde dat tijdsverloop in vraag. "Wie gelooft dat?", vroeg Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) zich af.

"De kabinetschef en de minister zijn toch één?" Kathleen Depoorter (N-VA) vond de hele tijdslijn "compleet ongeloofwaardig" en Sofie Merckx (PVDA) noemde het relaas "eigenaardig". 

BEKIJK - Verslaggever Pieterjan De Smedt sprokkelde vandaag deze reacties in de wandelgangen van de Kamer:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke benadrukte in zijn antwoord dat de tijdslijn klopt. Op 7 december vroeg een journalist of de minister op de hoogte was van de bewuste video, waarna hij contact opnam met de FOD en de advocaat van de overheidsdienst hem vervolgens inlichtte over "discrete contacten" waarin die laatste had vernomen dat er een video zou bestaan. Vandenbroucke noch zijn kabinet of de FOD heeft de integrale beelden intussen al gezien, benadrukte hij. 

Veel duurder

De minister gaf wel toe dat het "beter was geweest" als hij "sneller op de hoogte was geweest van alle informatie". "Er zijn onduidelijkheden in dat proces", klonk het. Vandenbroucke bestelde eerder al een forensische federale audit die volgens hem ook de informatiedoorstroming "goed moet bekijken". 

Tegelijkertijd verandert het hele relaas niets aan de feiten, benadrukte hij: Medista was veel duurder dan concurrenten Movianto en Raes, heeft bij de Raad van State over de hele lijn verloren en heeft nadien geen gerechtelijke stappen meer gezet, maar is in zee gegaan met de Israëlische spionagefirma Black Cube "om opnames te maken en een ambtenaar af te dreigen".

Klacht ingediend

Zowel Movianto als de betrokken ambtenaar hebben intussen klacht ingediend bij de politie en het Nationaal Crisiscentrum heeft afgelopen vrijdag een dossier geopend. Over dat laatste onderzoek kon de minister geen details geven. 

De oppositie was niet overtuigd door de uitleg van de minister. Depoorter verweet hem "een marionet te zijn in een spel" en vond de situatie "schrijnend". Voor Sneppe maakt Vandenbroucke "er een boeltje van" en moet hij opstappen.

Meest gelezen