Rob Engelaar

Kaap van 1.000 veroordelingen bereikt in drugsonderzoek Sky

Na de kraak van een miljard versleutelde berichten van het criminele cryptofoonnetwerk Sky ECC op 9 maart 2021, is deze week de kaap van 1.000 veroordelingen bereikt, verdeeld over 81 rechtszaken. In totaal is al 179 miljoen euro aan crimineel geld in beslag genomen. Dat meldt het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

De kraak van het criminele cryptofoonnetwerk Sky ECC was een "game changer in de strijd tegen de georganiseerde misdaad", klinkt het op het kabinet. Ze stelde de onderzoekers in staat de criminele netwerken en hun vertakkingen in kaart te brengen, scheen licht op de praktijken uit de onderwereld en maakte duidelijk dat de georganiseerde misdaad haar klauwen had geslagen in de bovenwereld. 

De veroordelingen zijn dit jaar in een stroomversnelling geraakt: aan het begin van het jaar waren 344 veroordelingen uitgesproken, nu zijn dat er dus 1.000. "De verwachting is dat dit cijfer nog sterk zal stijgen aangezien het aantal opgestarte dossiers en geïdentificeerde verdachten en dagvaardingen nog elke dag stijgt", zegt minister Van Tighelt.

Intussen worden 3.627 verdachten onderzocht in 575 dossiers, het merendeel in Antwerpen. Op dit moment zijn 622 personen gedagvaard: een datum voor hun proces ligt vast. Heel wat verdachten bevinden zich op het niveau van de raadkamer en de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Ongeveer 850 mensen vormen het voorwerp van onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter.

"Het is duidelijk dat we de georganiseerde misdaad in ons land stevige klappen toebrengen", zegt minister Van Tigchelt. "We halen niet alleen veel drugscriminelen van de straat. Aan wie in hun voetsporen wil treden, tonen we ook dat een carrière binnen het milieu vroeg of laat verkeerd afloopt."

Meest gelezen