Al 1.000 veroordelingen na kraak Sky ECC: “Aan de lopende band zware criminelen vervolgd”

Deze week werd de duizendste veroordeling in een Sky ECC-dossier uitgesproken. Sinds de kraak van de chatdienst kon de politie al 3.627 verdachten identificeren. “Het is duidelijk dat we de misdaad stevige klappen toedienen”, reageert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld).

Sam Reyntjens

De kraak van de bij (toch vooral drugs)criminelen razend populaire versleutelde berichtendienst Sky ECC, stuurde in maart 2021 een schokgolf door het criminele milieu. Lange tijd hadden de gebruikers van de chatdienst zich onaantastbaar gewaand. In berichten communiceerden ze openlijk over tonnen cocaïne, sportzakken vol geld en het ontvoeren en (dood)martelen van concurrenten. Door de berichten te decoderen en mee te lezen, kon de federale gerechtelijke politie Antwerpen niet alleen een hoop geweldmisdrijven verijdelen en enorme partijen coke onderscheppen, de berichten — meer dan een miljard — zorgden er ook voor dat de volledige criminele keten in beeld gebracht werd. Lopende onderzoeken naar aanslagen, drugssmokkel en gruwelijkheden kwamen in een stroomversnelling en op basis van de informatie uit de berichten werden overal in het land nieuwe onderzoeken opgestart.

Sindsdien kon de politie 3.627 verdachten identificeren in 575 dossiers, zo blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld). Bijna 70% van die dossiers loopt bij het parket in Antwerpen. In het justitiepaleis op de Bolivarplaats worden dan ook quasi dagelijks rechtszaken behandeld die voortkomen uit de kraak van Sky ECC. Deze week nog werd de bekende strafpleiter Sahil Malik tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat onderschepte berichten hadden aangetoond dat hij hand- en-spandiensten verrichtte voor de drugsmaffia. Of de ‘eer’ voor Malik of een andere crimineel was, is niet geheel duidelijk maar deze week werd wel de duizendste veroordeling in een Sky ECC-dossier uitgesproken. Die veroordelingen zijn verdeeld over in totaal 81 dossiers, met dus gemiddeld iets meer dan twaalf verdachten per strafzaak.

Het kabinet wijst erop dat het aantal veroordelingen nog zal toenemen, 622 verdachten kregen al een oproeping voor hun proces. In Brussel werd recent ook het monsterproces tegen maar liefst 125 verdachten opgestart en tegen meer dan duizend personen lopen nog (gerechtelijke) onderzoeken.

Lopende band

“In de Sky ECC-dossiers worden aan de lopende band zware drugscriminelen vervolgd en veroordeeld”, reageert een tevreden minister Van Tigchelt. “Het is duidelijk dat we de georganiseerde misdaad in ons land stevige klappen toebrengen. We halen niet alleen veel drugscriminelen van de straat. Aan wie in hun voetsporen wil treden, tonen we ook dat een carrière binnen het milieu vroeg of laat verkeerd afloopt.”

De rechtszaken uit Sky ECC kwamen aanvankelijk traag op gang, verschillende advocaten stelden de onderzoeken in vraag en stelden procedurele vragen over hoe de politiediensten de berichten onderschept hadden. De correctionele rechtbank in Antwerpen en ondertussen ook het hof van beroep oordeelden dat de berichten perfect als bewijs gebruikt kunnen worden.

Het kabinet van Van Tigchelt wijst erop dat ook de drugsbaronnen aan de top van de keten in beeld kwamen dankzij Sky ECC. Bij de veroordeelden zijn dan ook al verschillende grote spelers uit het drugsmilieu, zoals de bekende Antwerpse drugsbazen Omar ‘Patje Haemers’ G., Mohammed ‘Algerijn’ C., Abdelillah ‘Black’ E.M. en Tom M. Ook verschillende mensen uit de ‘bovenwereld’ die hun functie misbruikten, zoals politiemensen, douaniers, een parketmedewerkster, … werden veroordeeld.

Enkele van de volgens politie en justitie grootste drugssmokkelaars worden nog vervolgd. Onder meer door wrakingsprocedures (zonder succes) tegen de rechtbank ontlopen vermeende drugsbaronnen als ‘Dikke’ Nordin E.H. en Flor ‘De Lange’ B. voorlopig een veroordeling. De grootste moeilijkheid voor justitie blijft voorlopig om de voortvluchtige criminelen hun straf te laten uitzitten. Verschillenden onder hen werden al gearresteerd in het buitenland maar werden nadien weer (voorlopig) vrijgelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen