Foto: Ward Schouppe

Bezit en verkoop van lachgas worden verboden: "Goed nieuws voor verkeersveiligheid, gezondheid en milieu"

Er komt een algemeen verbod op lachgas. Daardoor worden onder andere de verkoop en het bezit ervan strafbaar. Dat kondigen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan. Goed nieuws, vindt Stef Willems van verkeersinstituut Vias in "De ochtend". "Lachgas heeft niet alleen kwalijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu, maar ook de verkeersveiligheid."

Lachgaspatronen vind je in elke kookwinkel, want je maakt er slagroom mee. Maar je vindt ze ook alsmaar vaker langs de kant van de weg. Lachgas is aan een sterke opmars bezig als partydrug. Uit een bevraging uit 2021 blijkt ook dat steeds meer jongeren autorijden onder invloed van lachgas

Twee jaar geleden werd de verkoop van lachgaspatronen aan minderjarigen verboden, maar volgens verschillende stemmen volstond dat niet. De verkoop en het bezit van lachgas, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, bleef toegelaten in ons land. Tot nu.

Algemeen verbod lachgas

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigen aan in een persconferentie dat er een algemeen verbod komt op lachgas. Het bezit, het vervoer en de verkoop ervan worden strafbaar.

"Momenteel is lachgas vrij verkrijgbaar, bedoeld voor medische, technische en culinaire doeleinden. Maar het gas wordt steeds meer gebruikt als roesmiddel. De regering is het erover eens dat dat gebruik verboden moet worden", zegt Van Tigchelt. 

"Ook politie en parket zijn al langer vragende partij voor wettelijke instrumenten om lachgas te kunnen bestrijden. We zagen dat enkele gemeentes al GAS-boetes gaven, maar er was geen eenheid in de aanpak."

"Daarom beslist de regering om lachgas in te voegen in de drugswet. Terwijl de verkoop van lachgas voor culinaire of medische doeleinden legaal blijft, zal het oneigenlijke gebruik en de verkoop - het dealen dus - ervan strafbaar worden", zegt Verlinden.

"Mensen die gewoon gemakkelijker slagroom willen spuiten, zullen dus nog altijd gebruik kunnen maken van lachgas. Maar als je om 2 uur 's nachts betrapt wordt als je lachgascapsules verkoopt, is dat natuurlijk een ander paar mouwen", legt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Van Tigchelt verder uit.

Lachgas zal in dat geval vervolgd worden zoals bijvoorbeeld cannabis. "Voor een eerste overtreding kan je een boete krijgen tot 200 euro", zegt Verlinden. "Dat kan oplopen tot 800 euro. Bij zware overtredingen kunnen zelfs gevangenisstraffen gegeven worden." 

Wat is lachgas?

In de medische wereld wordt lachgas gebruikt in een mengeling met zuurstof. Het gas werkt pijnstillend en kalmerend. Het wordt gebruikt als narcosemiddel om patiënten voor korte tijd te verdoven, bijvoorbeeld door tandartsen.

Steeds meer mensen gebruiken lachgas recreatief. Gebruikers spuiten het gas in een ballon om het dan in te ademen. Het gaat dan naar je hersenen en het dempt je zintuigen. Daar krijg je een euforisch gevoel van, waardoor je moet lachen.

Maar van lachgas kan je ook hoofdpijn krijgen, misselijk worden, duizelig worden en flauwvallen. Als je het te vaak doet, kan je hersenschade krijgen en zelfs in coma belanden.

"Lachgas slecht voor gezondheid en verkeersveiligheid"

Verkeersinstituut Vias, dat al enkele jaren lobbyt voor zo'n verbod op lachgas, reageert tevreden. "Lachgas is absoluut niets om mee te lachen", zegt Stef Willems van Vias in "De ochtend" op Radio 1. "Het product heeft niet alleen kwalijke gevolgen voor de gezondheid, maar ook de verkeersveiligheid."

"Gebruikers komen in een kortstondige roes terecht. Daarna worden ze suf en kunnen ze niet meer reageren naar behoren. Dat beïnvloedt je rijgedrag. Het is onduidelijk hoeveel ongelukken gebeuren door lachgas, omdat het product nog niet te detecteren is met een test. Maar de politie stelt vaak vast dat er bij ongelukken lachgascapsules in de auto liggen."

"We zijn heel blij dat er, op professionele doeleinden na, een algemeen verbod komt", zegt Willems. "Er waren al gemeenten die een verbod hadden ingevoerd en de politie trad al vaak op als ze mensen vonden met grote gasflessen. Maar agenten moesten dan soms creatief zijn om die mensen te kunnen beboeten, door bijvoorbeeld te zeggen dat de chauffeur gevaarlijk goed vervoerde dat niet goed vastzat."

"Met een algemeen verbod wordt het heel helder: je mag het niet kopen, verkopen of gebruiken. En dat is goed nieuws voor de verkeersveiligheid en gezondheid. Momenteel vind je nog veel lachgascapsules gewoon langs de weg, dus het verbod is ook goed voor het milieu."

BEKIJK - Wat zijn de effecten van lachgas?

Videospeler inladen...

Meest gelezen