Direct naar artikelinhoud
NieuwsKinderhandel

▶ N-VA-Kamerlid Ingels deelt emotionele getuigenis over kinderhandel in de Kerk: ‘Ik weet niet hoe oud mijn biologische moeder was’

Yngvild Ingels tijdens het Kamerdebat op donderdag.Beeld RV

Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA) heeft donderdag een emotionele getuigenis gedeeld tijdens het debat over de illegale kinderhandel die jarenlang heeft plaatsgevonden binnen de Kerk. Ook zij werd na een anonieme bevalling afgestaan. Uit HLN-podcast Kinderen van de Kerk blijkt dat zusters en nonnen in ons land zich vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig schuldig hebben gemaakt aan dat soort mensenhandel.

Video wordt geladen...

Ongeveer 30.000 jonge vrouwen werden opgevangen in tehuizen en bevielen anoniem, waarna de Kerk hun kinderen voor grof geld verkocht. De gruwel die zich veertig jaar heeft voorgedaan, wordt blootgelegd in de HLN-podcast Kinderen van de Kerk.

De Kamer ging er vandaag over in debat tijdens een plenaire vergadering. Vijf leden van de Kamer stelden hun vraag over deze nieuwe onthullingen, onder wie ook Yngvild Ingels. Zij heeft zelf geen weet van wie haar biologische moeder is. “Collega’s, ik sta hier vandaag niet graag en jullie weten waarom”, klonk het. “De getuigenissen vanmorgen in de krant (donderdag, red.), ze brengen wat teweeg. Maar ik ben ook dankbaar dat er eindelijk eens een geboortemoeder aan het woord kwam, want die horen we heel zelden.”

Ze roept op tot erkenning van de gruwel die zich jarenlang heeft voorgedaan en onderlijnt dat “de tijd dringt”. “We worden er allemaal niet jonger op. Ik weet niet hoe oud mijn biologische moeder was, maar ik ben ondertussen dik in de veertig, dus veel tijd hebben we niet meer. Ik vraag u maar één ding, meneer de minister, wanneer mogen wij een antwoord verwachten?”

Het einde van haar getuigenis maakte een diepe indruk op de Kamerleden. “Als ik artikels lees en getuigenissen hoor van geboorteouders, dan hebben ze altijd één centrale vraag: hoe zou het zijn met mijn kind? Ik kan het haar zelf niet zeggen, maar ik zou haar graag zeggen dat het goed met mij gaat, dat ik goed terecht ben gekomen, dat ik in een warm nest heb gezeten en dat mijn adoptieouders fantastisch zijn. Ik hoop dat ik het haar ooit zelf kan zeggen.” Ingels brak in tranen uit, waarna ze een staande ovatie kreeg van zowat het hele halfrond.

Parlementaire onderzoekscommissie

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) vindt dat de feiten grondig onderzocht moeten worden en ziet daarin onder meer een rol voor de parlementaire onderzoekscommissie die zich momenteel buigt over het seksueel misbruik in de Kerk. “Het is onze verantwoordelijkheid dat de slachtoffers krijgen waar ze recht op hebben, dat ze erkend worden, dat we de feiten tot op het bot uitspitten en dat dit nooit meer gebeurt.”

Van Tigchelt, naast Justitie en Noordzee ook bevoegd voor de Erediensten, sprak van “ontiegelijk leed, veroorzaakt door gruwelpraktijken van de Kerk”.

Of er ook juridische gevolgen kunnen komen is minder zeker, gaf Van Tigchelt tegelijkertijd aan. De meeste feiten zijn immers wellicht verjaard. Bovendien is mensenhandel pas strafbaar sinds 1995, terwijl de feiten plaatsvonden tussen WO II en de jaren tachtig.