CEO van PPP, Michel d'Alessandro
Sarah Bastin

Bpost-concurrent PPP hekelt "trukendoos" federale regering in dossier krantenbedeling: "Steun die Bpost nog krijgt is onwettig"

PPP, een van de concurrenten van postbedrijf Bpost, noemt het compromis van de federale regering in het kader van de krantenbedeling een "zeer gevaarlijk precedent". Het bedrijf zegt nog steeds dat het juridische stappen zal nemen tegen die beslissing. Daarnaast maakt PPP zich ook op voor een prijzenoorlog met Bpost voor de bezorging van kranten op het platteland. 

Het private postbedrijf PPP heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de beslissing van de federale regering om de komende jaren niet meer te werken met een krantencontract voor de bezorging van kranten en tijdschriften in het hele land. CEO Michel d'Alessandro noemde die beslissing een "zeer gevaarlijk precedent". PPP was namelijk als goedkoopste kandidaat uit de aanbesteding van de federale regering gekomen, maar ziet de subsidies nu aan zijn neus voorbijgaan. 

Negen maanden lang zette PPP vijf mensen aan het werk om een offerte te kunnen indienen waarmee het eindelijk de subsidies van Bpost zou kunnen afsnoepen. "We hebben uiteindelijk gewonnen. En ineens zegt de regering: het spijt me, maar in feite was het toch de bedoeling om het geld aan Bpost te geven", aldus de CEO. Hij spreekt van een "trukendoos" die de regering heeft bovengehaald. 

Waar gaat dit over? 
Iedere vier tot vijf jaar zoekt de federale regering een bedrijf dat kranten kan bezorgen in het hele land. Daar geeft het dan subsidies aan, het zogenoemde "krantencontract" of de "persconcessie". Tot nu toe kreeg Bpost altijd die subsidies, op dit moment goed voor 170 miljoen euro per jaar. Voor de komende jaren konden ook andere bedrijven zich kandidaat stellen. Uit die "aanbesteding" kwam Bpost-concurrent PPP als goedkoopste uit de bus. 

Maar de regering wilde de subsidies niet aan een privébedrijf als PPP geven, en besliste dinsdag daarom om een nieuw systeem uit te werken. Bpost krijgt de komende zes maanden nog 75 miljoen euro om verder te werken zoals het nu doet. Daarna krijgen de uitgevers van kranten - zoals DPG Media en Mediahuis - rechtstreeks subsidies. Die steun moeten vooral dienen om nog kranten te kunnen bezorgen in Wallonië. PPP krijgt in dit nieuwe systeem dus geen rechtstreekse subsidies van de overheid. 

Juridische stappen

PPP zegt opnieuw dat het juridische stappen zal nemen om zich te verzetten tegen de beslissing van de federale regering. Ook vandaag blijft het bedrijf wel vaag over de manier waarop het dat wil doen. Dit komt volgens d'Alessandro omdat de regering het bedrijf nog niet officieel heeft ingelicht over de beslissing van dinsdag. Eerder liet PPP verstaan dat het naar de Raad van State wilde stappen. 

PPP wil zich bij de juridische stappen vooral focussen op de 75 miljoen euro die Bpost nu nog krijgt, een regeling die het bedrijf ronduit "onwettig" noemt. "Je kan niet zomaar steun geven aan een commerciële activiteit zonder een concessie uit te schrijven. Dat is illegale steun", zei d'Alessandro. 

Tot slot maakt PPP zich ook op voor de prijzenoorlog die de komende maanden zal uitbreken met Bpost. Voor de rurale gebieden zullen uitgevers vanaf juli 2024 zelf kunnen kiezen welk bedrijf ze de levering van hun kranten laten verzorgen. Vanaf dan krijgt Bpost ook geen steun meer voor die activiteit. "Zonder steun in de niet-rurale gebieden zal PPP de uitgevers een veel aantrekkelijkere prijs kunnen bieden, met een verlies van marktaandeel voor Bpost als logisch gevolg", maakt PPP zich sterk. 

Meest gelezen