© Bill Maher

Lance Armstrong legt uit hoe hij ondanks 500 dopingcontroles nooit betrapt werd: “Rekenen om het systeem te bespelen”

Lance Armstrong heeft in een podcast met comedian Bill Maher uitgelegd hoe hij erin is geslaagd om tijdens zijn carrière talloze dopingcontroles te doorstaan terwijl hij jarenlang EPO gebruikte. Hij lijkt aan te geven dat hij microdosissen injecteerde die snel genoeg afgebroken werden om zich geen zorgen te moeten maken op het moment dat hij gecontroleerd werd.

Michael Van Damme

Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France, maar verloor al die Tourzeges nadat aan het licht was gekomen dat hij gedurende die hele periode doping had gebruikt. Niet door een positieve controle, wel door een USADA-onderzoek met tal van getuigenissen gevolgd door de biecht van Armstrong bij Oprah Winfrey.

“Er was geen mogelijkheid om te ontkomen aan de tests”, zei Armstrong op Maher’s Club Random-podcast. “Ik moest wel in de beker plassen, maar mijn urine doorstond de test. Dat komt doordat de stof die ons het grootste voordeel opleverde (EPO, red.) een halfwaardetijd (maat voor hoe snel een stof wordt afgebroken, red.) had van vier uur.”

Rekenen

“Neem nu cannabis of anabolica, die hebben een veel lange halfwaardetijd. Als je een joint rookt, dan test je twee weken nadien nog positief omdat de halfwaardetijd veel langer is. Maar EPO - de raketbrandstof die niet alleen het wielrennen, maar elke duursport veranderde - heeft een halfwaardetijd van vier uur. Dat betekent dat het heel snel het lichaam verlaat. Het komt er dus op aan om met die halfwaardetijd van vier uur aan het rekenen te gaan.”

Armstrong lijkt dus te suggereren dat hij microdosissen injecteerde, waarvan hij wist dat op het moment dat hij naar de dopingcontroles moest of door een dopingcontroleur bezocht kon worden, volledig onopspoorbaar waren.

“Het ging over het bespelen van het systeem. Ik heb altijd gezegd en ik kan het nog een keer zeggen: ik ben 500 keer getest en ik heb nooit positief getest.”

Het hele gesprek kan je hier bekijken.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer