Koude douche voor Elon Musk in zijn veroveringstocht: Tesla zal uiteindelijk geen verlaagde belastingen krijgen in India

Het is een harde klap voor de ontwikkelingsplannen van Tesla in India, het meest bevolkte land ter wereld. De Amerikaanse autofabrikant hoopte binnenkort onder gunstige voorwaarden daar auto’s te verkopen. India zet het project echter op de lange baan.

In het nieuws: India doet de hoop van Tesla teniet.

  • Woensdag kondigde de Indiase adjunct-minister van Handel en Industrie Som Parkash aan dat er geen maatregelen op tafel liggen die de invoer van elektrische voertuigen in India zouden bevorderen.
  • Dergelijke maatregelen waren echter precies waar Tesla op hoopte, terwijl het in ruil daarvoor New Delhi een fabrieksinstallatie in het land in het vooruitzicht stelde.

Details: New Delhi houdt vast aan het “Make-in-India”.

  • Al meer dan een jaar zijn Tesla en India bezig met een win-winsituatie. Vorige maand meldde persagentschap Bloomberg zelfs dat er snel duidelijkheid zou komen. India zou de belastingen op geïmporteerde Tesla-auto’s verlagen, terwijl de Amerikaanse producent vervolgens een fabriek zou opzetten.
    • Er werd gesproken over de opening van een Tesla-fabriek in India binnen twee jaar. Hieruit zou een betaalbaar voertuig voortkomen (naar Tesla-normen), van $ 24.000.
  • Maar het lijkt erop dat dit voorlopig niet zal gebeuren. Gevraagd door het parlement antwoordde Som Parkash dat er “geen voorstel is om een vrijstelling te verlenen van lokale belastingen of om subsidie te geven op invoerrechten voor elektrische voertuigen in India”.
    • Met andere woorden, India houdt vast aan haar “Make in India”-beleid. Alleen incentives voor de productie van elektrische voertuigen en batterijen op Indiase bodem blijven van kracht.

India, cruciaal voor de wereldwijde EV-marktleiderschap

De context: Tesla stond op het punt een mooie deal te sluiten.

  • Elon Musk en de Indiase premier Narendra Modi ontmoetten elkaar afgelopen juni. De baas van Tesla zei destijds dat hij was gevraagd om “aanzienlijke investeringen” in India te doen. Hij gaf aan daar klaar voor te zijn.
    • “Ik ben ervan overtuigd dat Tesla naar India zal komen en dat zo snel zal doen als menselijk mogelijk is,” verklaarde Musk destijds.
    • Volgens Amerikaanse media kan de verklaring van Parkash die plannen nu afkoelen.
  • Op dit moment verkoopt Tesla nog geen auto’s in India, een markt die echter cruciaal is voor de wereldwijde verovering van EV’s. De terughoudendheid van India ten opzichte van zijn grootste concurrent, het Chinese BYD, zou in het voordeel moeten zijn van het Amerikaanse merk. Maar blijkbaar zal het toch niet zo eenvoudig zijn voor Tesla om de Indiase markt binnen te komen.
    • Op dit moment wordt de (opkomende) Indiase markt voor elektrische voertuigen gedomineerd door de lokale fabrikant Tata Motors (ongeveer 72 procent). Daarna volgen de Chinese merken MG Motors (11 procent) en Mahindra (9 procent).

Opmerkelijk is dat deze onverwachte ontwikkeling waarschijnlijk niet alleen Tesla stoort. Het verwachte akkoord met het bedrijf van Musk zou ook andere buitenlandse fabrikanten aangegaan zijn. Zij zouden ook hebben kunnen profiteren van gunstige voorwaarden in ruil voor de belofte om zich later in India te vestigen. (cv)

Meer