"Enige logische naam" versus "naam voor shoppingcenter": meningen over naam van fusiegemeente Pajottegem zijn verdeeld

De meningen over de naam van de nieuwe fusiegemeente Pajottegem zijn verdeeld. Volgens sommigen is het "de enige logische naam", volgens anderen "lijkt het eerder de naam van een shoppingcenter." De buurgemeenten en erfgoedverenigingen hadden het liever anders gezien, maar leggen zich bij de beslissing neer. 

Pajottegem is de nieuwe naam voor de fusiegemeenten Galmaarden, Gooik en Herne. De inwoners mochten mee beslissen over de naam, die gisteravond werd onthuld. En de meningen zijn bij de inwoners van de drie gemeenten verdeeld. 

"Het lijkt me de enige logische naam", klinkt het bij iemand. "Als er andere gemeenten willen toetreden, dan blijft de naam ook kloppen: we blijven in het Pajottenland en ze kunnen aansluiten in het Pajottenland." 

Maar een andere inwoner vindt de naam niet geslaagd. "Het lijkt meer de naam voor een shoppingcenter", klinkt het. "Ik had het liever origineler gehad, het is te voor de hand liggend", vindt nog iemand anders. "En dat klassieke toevoegsel -gem, dat hoor je hier in de regio niet, dat is overal -ingen, zoals in Pepingen."

Radio2-reporter Margaux van de Regio ging ook langs bij bakkerij Van Belle in Galmaarden om van klanten te horen wat ze van de nieuwe naam vinden. De winnaar Pajottegem kan in de bakkerij op heel wat bijval rekenen, merkte ze. Vooral de link met het Pajottenland valt in goede aarde. Al zijn er ook die het liever anders hadden gezien, maar iedereen lijkt zich wel bij de beslissing te kunnen neerleggen. Maar ook opvallend: de nieuwe naam laat verschillende mensen koud, en sommigen wisten zelfs niet dat de beslissing al gevallen was.   

BELUISTER - het gesprek over Pajottegem in Goeiemorgen Morgen!

"Het voelt als weglopen met een identiteit"

Toen werd aangekondigd dat "Pajottegem" een van de vijf laatste opties was waarvoor burgers konden kiezen, hadden de gemeenteraad van Roosdaal en Lennik al een brief gestuurd naar de drie fuserende gemeentebesturen om hun bedenkingen te uiten. 

Dat Pajottegem toch als winnaar uit de bus is gekomen, valt bij hen dan ook niet in goede aarde. "Het Pajottenland is een veel bredere en rijkere regio dan enkel de drie fuserende gemeentes, wij zijn ook Pajotten", zegt Irina De Knop, burgemeester van Lennik (Lijst Burgemeester). "Het voelt als weglopen met een identiteit, die niet alleen hen drie toekomt. Alsof ze geen andere troeven hebben om uit te spelen."

Lennik is niet van plan verdere stappen te ondernemen, ook in Roosdaal berusten ze in de beslissing. "Het is een democratisch proces geweest en het zou flauw zijn om verdere stappen te ondernemen", zegt burgemeester Wim Goossens (CD&V). "Het zal nog wel eens ter sprake komen op het burgemeestersoverleg, maar dat nu nog gaan aanvechten, dat ligt niet in onze aard."

BEKIJK - Het Journaal ging langs in het toekomstige Pajottegem:

Videospeler inladen...

"Het woord Pajottegem doet ons wat pijn in de mond"

In Roosdaal had ook erfgoedvereniging Rausa zich geroerd omdat de naam Pajottegem ook hen niet kon bekoren. "Het voelt als het claimen van het Pajottenland terwijl er een hele krans van mooie dorpen rond liggen", zegt secretaris Walter Evenepoel. "Maar we gaan het niet op de spits drijven. Galmaarden, Gooik en Herne liggen ons na aan het hart, het zijn fantastische dorpen met mensen die we graag zien. We hebben alleen een poging gedaan om hen te behoeden voor een naam die volgens ons misplaatst is."

Rausa wil de relaties met de drie dorpen dan ook niet laten verzuren. "We gaan helemaal geen stappen meer zetten, we hebben onze mening op een vriendelijke manier geuit, maar nu gaan we verder op een positieve manier. Al gaan we misschien niet spontaan over Pajottegem spreken, het woord doet toch wat pijn in de mond."

Meest gelezen