Voor de eerste keer legaal geteelde wiet verkocht in Nederland

In Nederland wordt vanaf vandaag de eerste legaal geteelde wiet verkocht. Dat gebeurt in het kader van een experiment om de teelt en inkoop van cannabis te legaliseren. De verkoop van softdrugs zoals wiet wordt in Nederland al tientallen jaren toegelaten, maar het telen en inkopen door handelaars van coffeeshops is nog altijd verboden. 

Legale wiet in Nederland? Dat bestaat toch al lang? Ja en nee. Al sinds de jaren 70 mogen coffeeshops wiet en hasj verkopen, zonder dat ze daarvoor strafrechtelijk vervolgd worden. Officieel is het niet legaal, maar het wordt dus wel stilzwijgend toegestaan. Dat heet een "gedoogbeleid".

Er zijn wel een aantal regels. Zo mogen handelaars maximaal 5 gram softdrugs per dag per persoon verkopen. Er mag ook niet verkocht worden aan minderjarigen, en enkel aan mensen die in Nederland wonen. Het gedoogbeleid is er gekomen in de jaren 70 van de vorige eeuw, om de markt voor softdrugs en harddrugs van elkaar te scheiden.

Tegelijkertijd is het telen van cannabisplanten wél nog altijd verboden en wordt ook actief vervolgd. Ook de inkoop van wiet door coffeeshophouders is illegaal. Maar daarvoor knijpt het gerecht dan weer een oogje dicht.

"Wietexperiment"

Om aan deze tweespalt tegemoet te komen, heeft de vorige Nederlandse regering het "wietexperiment" in het leven geroepen. Daarbij wordt op kleine schaal gekeken wat er gebeurt als de cannabis legaal geproduceerd en ingekocht wordt.

Tien telers hebben van de Nederlandse overheid een vergunning gekregen om wiet te kweken. Die zal verkocht worden in totaal 11 gemeenten. 19 coffeeshops in Breda en Tilburg bijten vandaag de spits af. In totaal zijn er in Nederland zo'n 570 coffeeshops in 102 gemeenten.

BEKIJK - Hoe kwam het "wietexperiment" tot stand?

Videospeler inladen...

De legaal geteelde wiet wordt nu in verzegelde busjes naar de handelaars gebracht, er wordt gecontroleerd of er geen illegaal gekweekte cannabis in die keten terechtkomt. Het Nederlandse voedselagentschap ziet tegelijk toe op de kwaliteit van de cannabis en de verpakkingsvoorwaarden. 

De cannabiskweek wordt opgevolgd bij een van de telers met een vergunning.
AFP or licensors

Gereguleerd is veiliger

De bedoeling is om na te gaan welke invloed de legale productie van cannabis heeft op de overlast die sommige gemeenten ervaren. Volgens de telers is het zo ook veiliger: als de wiet onder toezicht wordt geproduceerd, kan er nagegaan worden of er geen pesticiden worden gebruikt. De overheid denkt dan weer dat er op deze manier minder illegale wietplantages zullen zijn. 

Het experiment zit nu in een eerste fase. De komende maanden wordt het uitgerold naar alle deelnemende gemeenten. In totaal zal het 4,5 jaar duren, met mogelijk nog anderhalf jaar verlenging. Daarna wordt het experiment stopgezet en wordt alles weer terug zoals daarvoor. Tenzij de regering daar anders over beslist.

AFP or licensors

Meest gelezen