Hun straat loopt leeg, maar Erik en zijn vrouw blijven er wonen: “Verkopen? Ik krijg haast niets voor mijn woning”

Erik Descamps blijft met zijn echtgenote alleen achter in de verloederde sociale wijk.© zvd

Zelzate -

Erik Descamps en zijn vrouw blijven als enige bewoners achter in een straat waar alle andere woningen op termijn gesloopt en heropgebouwd worden. Een bron van frustratie, want de leegstaande woningen trekken vandalisme, sluikstort en ongedierte aan. “En als ik mijn woning zou verkopen, krijg ik er haast niets meer voor.”

Dirk Ververs

De Meetjeslandse bouwmaatschappij vervangt de komende jaren ruim 260 sociale woningen in de Zelzaatse wijken Wittouck en Debbautshoek. De woningen worden platgegooid en vervangen door energiezuinige en comfortabele nieuwe woongelegenheden.

Goed nieuws voor de huurders, maar ook een bron van frustratie voor gezinnen die in de wijken ooit zelf een woning kochten. Lang op voorhand wordt voor de huidige huurders namelijk tijdelijke huisvesting gezocht. Wanneer een hele buurt leegstaat, kan die gesloopt en heropgebouwd worden. Het gevolg: de straten lopen stilaan helemaal leeg.

“Woning haast niets meer waard”

Erik Descamps is samen met zijn vrouw nog de enige bewoner van de Tunnellaan, waar voor de rest alleen nog leegstaande woningen wachten op de sloophamer. “Ik kocht hier vijftig jaar geleden mijn huis”, zegt hij. “Het was hier decennialang ook aangenaam wonen. Maar sinds onze buren weg zijn, worden de verlaten huizen en tuinen gebruikt om afval te storten. Dat trekt ongedierte aan, om nog maar te zwijgen van de ongure personen die hier ’s avonds rondhangen. Dan durf ik niet meer buiten komen.”

“Ik weet niet meer tot wie ik mij moet wenden om deze situatie aan te klagen of om deze troep te laten op te ruimen”, zegt Descamps. “Ik meldde het probleem eerder al aan een schepen, maar dat leverde tot nu toe niets op. Als ik mijn woning aan de maatschappij zou verkopen, krijg ik er haast niets meer voor.”

Pas in 2028

“Wij zijn ons bewust van deze problematiek en hebben bij de bouwmaatschappij eerder al aangedrongen op een versnelde sloop, want we beseffen goed dat grote en langdurige leegstand voor leefbaarheidsproblemen zorgt bij de huiseigenaars de achterblijven”, zegt schepen van Wonen Steven De Vuyst (PVDA). Volgens hem moet de man zich wenden tot de huisvestingsmaatschappij, want die is verantwoordelijk voor wat zich op en rond haar patrimonium afspeelt.

“Het klopt dat wij verantwoordelijk zijn voor alles wat fout gaat in en rond onze te slopen panden”, zegt Isabelle Verwilst, directeur van de Meetjeslandse bouwmaatschappij. “Onze werkmannen inspecteren geregeld de zones met leegstand, een aannemer zorgt ervoor dat de verlaten tuintjes toch wat onderhoud krijgen. Wat op straat of op de openbare pleintjes gebeurt, is dan weer de verantwoordelijkheid van de gemeente en politie.”

“In enkele straten van de wijk Wittouck en in de Sparrenstraat van Debbautshoek starten we begin volgend jaar met de afbraak en de nieuwbouw”, aldus Verwilst. “Voor de woningen van de Tunnellaan en de omliggende straten is het nog wachten tot 2028.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer