UAntwerpen wil “positief omgaan” met ChatGPT: “Maar wel blijven opletten voor ‘hallucinaties’”

Professor Sociologie Dimitri Mortelmans tijdens een college over het gebruik van ChatGPT.© Dirk Kerstens

Antwerpen -

ChatGPT als digitale studiepartner voor studenten tijdens het blokken, op de UAntwerpen zijn ze overtuigd dat het kan. De technologie, op basis van artificiële intelligentie heeft vaak een negatieve bijklank, maar het biedt oneindig veel mogelijkheden. “Het gebruik ervan wordt nog altijd gelinkt aan frauduleuze zaken”, zegt Dimitri Mortelmans, professor Sociologie op de UAntwerpen. “We willen het net op een positieve manier benaderen door studenten te leren hoe er op een correcte manier mee om te gaan.”

Jan Stassijns

Wat is ChatGPT? We vragen het voor de gemakkelijkheid even aan de technologie zelf: “ChatGPT is een geavanceerd computerprogramma dat in staat is om mensachtige conversaties te voeren en vragen te beantwoorden op basis van een breed scala aan kennis.

Het is een (heel) beperkte samenvatting van de mogelijkheden die de artificiële intelligentie achter het programma biedt. Toch kan je daar al uit afleiden waarom het ook voor studenten een bijzonder handige studiepartner kan zijn tijdens het blokken.

De leerstof kan vaak behoorlijk complex zijn en ChatGPT kan studenten helpen om dat in begrijpbare taal te herschrijven. Maar je kan het bijvoorbeeld ook voorbeeldvragen voor examens laten opstellen, op basis van één of meerdere hoofdstukken uit de cursus. Een handige manier om tijdens het blokken je kennis te testen, als voorbereiding op het echte werk. En ook in het onderzoekswerk blijkt ChatGPT een handige partner, als je weet hoe je ermee aan de slag moet. (Lees hieronder verder)

ChatGPT als studiepartner

Dimitri Mortelmans, professor Sociologie aan de Universiteit Antwerpen gaf woensdag in een uitgebreid college tekst en uitleg over hoe ChatGPT als studiepartner kan worden ingezet. “Het gebruik ervan wordt vandaag de dag altijd gelinkt aan frauduleuze zaken”, zegt Mortelmans. “Op de UAntwerpen willen we het op een positieve manier benaderen door studenten te leren hoe er op een correcte manier mee om te gaan.” (Lees verder onder de foto)

Dimitri Mortelmans, professor Sociologie op de UAntwerpen© Dirk Kerstens

Tijdens de les haalt hij het voorbeeld van de veldtheorie van Bourdieu aan. Volgens zijn collega-professor Walter Weyns is dat een van de moeilijkste theorieën in de cursus Sociologie. “Ik heb ChatGPT gevraagd hoe het die theorie zou uitleggen aan een twaalfjarige”, zegt Mortelmans. “Het resultaat is een erg eenvoudig te begrijpen tekst. Zo kan je dat als student niet neerschrijven op een examen natuurlijk, maar het helpt wel om het concept van die theorie te vatten. Je kan ook vragen hoe je het als bachelorstudent op een schriftelijk examen moet uitleggen. Dan krijg je een heel andere tekst te zien. De boodschap is dezelfde, alleen de stijl verschilt.”

De veldtheorie van Bourdieu volgens ChatGPT, uitgelegd aan een twaalfjarige en een bachelorstudent© rr

ChatGPT als papegaai

Mortelmans benadrukt wel dat je altijd kritisch moet blijven als je dergelijke tools gebruikt. “ChatGPT is als een papegaai. Het kan enkel reproduceren en begrijpt niet wat het zegt. Hij genereert menselijke taal op basis van wat het is aangeleerd. Het kan er dus ook naast zitten. Hallucineren, zoals men dat noemt: de artificiële intelligentie herkent patronen, waarbij het antwoorden geeft die niet stroken met de werkelijkheid.”

En hoewel ChatGPT en AI (nog) niet perfect is, biedt het heel veel voordelen die je het leven makkelijker kunnen maken. Heb je in de toekomst dan nog wel professoren nodig op de universiteit? “Jawel”, zegt Mortelmans overtuigd. “De magie van iemand die iets uitlegt, kan je, voorlopig, niet vervangen door AI. ChatGPT heeft een enorme kennis en kan je handboeken en teksten aanleveren, maar alleen maar uit geschreven teksten leren, wordt snel heel saai. Ik ben dus niet bang voor mijn job.” (lacht).

Professor Dimitri Mortelmans vroeg ChatGPT om aan een twaalfjarige uit te leggen hoe het werkt. Een prompt is wat je een vraag noemt aan ChatGPT.© rr

Hoe kan ChatGPT studenten helpen tijdens het blokken, volgens ChatGPT?

We stelden volgende vraag aan ChatGPT: Hoe kan ChatGPT studenten helpen bij het blokken voor hun examens. Hieronder vind je het antwoord.

Vragen beantwoorden: Studenten kunnen vragen stellen over onderwerpen die ze niet begrijpen. ChatGPT kan uitleg en verduidelijking bieden.

Samenvattingen maken: Studenten kunnen belangrijke concepten en informatie delen, en ChatGPT kan helpen bij het samenstellen van beknopte samenvattingen om de studiematerialen te vereenvoudigen.

Oefenvragen: Studenten kunnen oefenvragen stellen om hun begrip te testen. ChatGPT kan ook oefenvragen genereren om te helpen bij het oefenen en versterken van concepten.

Studietips: ChatGPT kan studietips geven, zoals effectieve studiemethoden, tijdsbeheerstrategieën en advies over hoe om te gaan met stress tijdens het studeren.

Conceptuele uitleg: Voor complexe onderwerpen kan ChatGPT diepgaande uitleg geven om studenten te helpen de kernconcepten te begrijpen.

Bronnen suggereren: ChatGPT kan studenten doorverwijzen naar relevante studiebronnen, zoals boeken, artikelen of online cursussen, om hun begrip van het onderwerp te verdiepen.

Houd er echter rekening mee dat ChatGPT geen vervanging is voor traditionele studiematerialen of docenten. Het is belangrijk om informatie te verifiëren en aanvullende bronnen te raadplegen om een grondig begrip van de onderwerpen te garanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen