Source: The Times of Israel

Israël vindt drie overleden gijzelaars terug in Gazastrook, Netanyahu wil oorlog verderzetten "tot de overwinning"

Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gijzelaars ontdekt tijdens de militaire grondoperatie in de Gazastrook. Sinds het einde van het tijdelijke bestand op 1 december heeft het Palestijnse Hamas geen gijzelaars meer vrijgelaten. De Israëli's die nog familieleden in Gaza hebben, smeken de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om werk te maken van hun vrijlating. Maar de bereidheid tot nieuwe gesprekken met Hamas is bitter klein.

Het Israëlische leger heeft de lichamen geborgen van drie gijzelaars die soldaten hebben gevonden tijdens de militaire grondoperatie in de Gazastrook. Het gaat over drie mannen, de 19-jarige soldaten Nick Baizer en Ron Sherman en de 28-jarige Elia Toledano. De families van de slachtoffers zijn ingelicht, maar de doodsoorzaak is nog onbekend.

Volgens de laatste informatie van het leger werden de drie mannen op 7 oktober ontvoerd, tijdens de verrassingsaanval van Hamas. Elia Toledano was toen op het Supernova-festival, waar Hamasstrijders 364 mensen hebben vermoord. De twee soldaten werden meegenomen vanuit de militaire bases waar ze verbleven.

Toledano had naast de Israëlische ook de Franse nationaliteit. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna reageerde al op het overlijden van de gijzelaar. "We zijn diepbedroefd over het overlijden van onze landgenoot", schrijft Colonna op socialemediaplatform X. "Onze gedachten zijn bij de geliefden en families van het slachtoffer. De bevrijding van alle gijzelaars blijft onze topprioriteit."

Ilia Yefimovich/picture-alliance/dpa/AP Images

"Gijzelaars zullen Gazastrook niet levend verlaten"

De gijzelaars vrij krijgen blijkt alvast geen gemakkelijke opdracht. Sinds het tijdelijke bestand tussen Israël en Hamas op 1 december afliep, heeft Hamas geen gijzelaars meer vrijgelaten. Nochtans bleek het bestand een effectieve oplossing om Israëli's thuis te krijgen: in een periode van een week werden 105 mensen vrijgelaten uit de Gazastrook. Zo'n 132 gijzelaars zijn nog steeds ontvoerd, al zegt Israël ook dat al verschillende gijzelaars het leven hebben gelaten.

De onderhandelingen over een nieuw akkoord zitten voorlopig in de koelkast. Tijdens het Doha Forum in Qatar gaven verschillende diplomaten aan dat de gesprekken over een staakt-het-vuren de volgende weken niet zouden heropstarten.

Hamas heeft al aangegeven dat de gijzelaars "de Gazastrook niet levend zullen verlaten, tenzij aan enkele voorwaarden wordt voldaan". Zo wil de terroristische groepering dat er een volledig staakt-het-vuren volgt na de vrijlating van de laatste groep gijzelaars. Daar wil Israël echter niets van weten.

De Israëlische overheid lijkt ook niet bereid om de gevechten nu stop te zetten. Zo hield het oorlogskabinet een bezoek van het hoofd van de inlichtingendienst Mossad aan Qatar tegen. Dat bezoek diende om de gesprekken over nieuwe onderhandelingen op te starten.

Source: Associated Press

Families zijn "geschokt"

Vooral de families van de Israëlische gijzelaars en soldaten die deelnemen aan het grondoffensief, zijn de dupe van die beslissing. Sinds de start van de oorlog op Gazaanse bodem zijn al minstens 100 soldaten om het leven gekomen. 20 van hen kwamen om het leven door "friendly fire", wat betekent dat Israëlisch geschut per ongeluk de eigen troepen raakt.

De families van de gijzelaars blijven zich tot de Israëlische regering richten om meer actie te nemen. Ze zijn dan ook "geschokt" dat Israël geen verdere onderhandelingen in Qatar wil opstarten. In een verklaring riepen de families dan ook op tot een "onmiddellijk einde aan de impasse in de onderhandelingen".

Daarnaast klagen de families ook aan dat de overheid te weinig luistert naar hun oproepen. Zo zouden de families een ontmoeting hebben gevraagd met premier Benjamin Netanyahu en met minister van Defensie Yoav Gallant, maar zou er nog geen reactie zijn gekomen op dat verzoek.

"We gaan voor de overwinning"

Intussen blijft het Israëlische leger vordering maken op het terrein. Enkele dagen geleden meldde het IDF dat soldaten een commandocentrum van Hamas hadden omsingeld in het Shejaiya-district, in het noorden van de Gazastrook. Dat wordt gezien als het laatste Hamas-bolwerk in het gebied. Er zouden ook verschillende militanten zijn gedood.

Gallant gaf recent aan dat de oorlog tegen Hamas nog "meer dan een paar maanden" kan duren. Daarnaast sprak premier Netanyahu woensdag de Israëli's toe met de boodschap dat het leger "doorgaat tot het einde". "Ik zeg dit in het licht van het huidige, grote leed. Niets zal ons tegenhouden, we gaan voor de overwinning."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen