Minister Crevits zet nieuwe interlandelijke adopties tijdelijk stop: “Belang van het kind voorop”

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft vrijdag beslist voorlopig geen nieuwe adoptiedienst te erkennen. Zolang er geen erkende interlandelijke adoptiedienst is, kunnen er geen nieuwe bemiddelingsprocedures worden afgesloten. De minister wacht met een nieuwe erkenning tot een decreet, dat wantoestanden in de toekomst zo veel mogelijk moet vermijden, gestemd is.

Bron: BELGA

Met de maatregel krijgen alle betrokkenen volgens Crevits de kans om zich te organiseren volgens de principes van het nieuwe decreet. De beslissing over de erkenning van de gecentraliseerde interlandelijke adoptiedienst kwam op het bord van de CD&V-minister nadat de andere adoptiediensten een klacht hadden ingediend tegen de erkenning van Het Klein Mirakel. De adviescommissie verklaarde dat bezwaar gegrond. De minister volgt die beslissing nu, waardoor een nieuwe oproep zal worden opgestart voor een erkende dienst voor interlandelijke adoptie. De Vlaamse regering besliste in 2019 om de drie bestaande interlandelijke adoptiediensten vanaf 2023 samen te voegen tot een eengemaakte dienst. 

LEES OOK. Kamerlid Yngvild Ingels werd als baby verkocht door de kerk: “Als blijkt dat de kerk winst heeft gemaakt uit adopties, moeten ze het onderzoek ernaar sponsoren”

Lopende overeenkomsten worden wel verder afgewerkt en begeleid. Dat geldt ook voor kandidaat-ouders die zich moeten heroriënteren naar een ander herkomstland. Na een screening werd de samenwerking met sommige landen namelijk stopgezet. Ook de nazorg van interlandelijke adopties wordt verdergezet met het Steunpunt Adoptie en de bestaande interlandelijke adoptiediensten. 

De minister benadrukt dat er de afgelopen jaren hard is gewerkt met de verschillende partners om de nodige veranderingen door te voeren. “Maar de problemen van de voorbije maanden lijken een vlotte doorstart in de weg te staan. De meldingen die we ontvangen, baren me zorgen”, aldus Crevits. “Adopties moeten correct verlopen, met het belang van het kind voorop.”

LEES OOK. Minister Van Tigchelt wil onderzoek naar door kerk verkochte kinderen: “Ontiegelijk leed, veroorzaakt door gruwelpraktijken van de kerk” 

Crevits en het Agentschap Opgroeien hebben aan Audit Vlaanderen gevraagd om de procedure en aanpak van klachten over interlandelijke adoptie te evalueren. Ook de screening van herkomstlanden zal worden bekeken.

Vlaams Parlementslid voor Vooruit Freya van den Bossche spreekt van “een eerste stap in de goede richting”. Een tijdelijke adoptiepauze “is de enige manier om het volledige adoptiesysteem te evalueren en fouten en misbruik uit het systeem te weren. Het is een positief teken dat minister Crevits nu ook onze raad en die van experten opvolgt”, zegt ze. Volgens Van den Bossche is het nu aan het parlement om te bekijken hoe de toekomst voor interlandelijke adoptie eruitziet. “Hervormingen zijn nodig, en zullen altijd in functie van de bescherming van kinderen moeten zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER