Stad Gent stapt naar rechtbank na lekken uit onderzoek naar dodelijke storm: “Feiten worden bewust verdraaid”

Op het Henry Storyplein overlijdt een jongetje nadat hij onder een boom belandt.© mdd

Gent -

Stad Gent gaat een klacht indienen tegen onbekenden nadat informatie is gelekt uit een intern onderzoek over de werkwijze tijdens de dodelijke storm Ciarán. Die kostte begin november het leven aan een vijfjarige jongen en een Duitse toeriste.

Sander Luyten

“Het is bijzonder kwalijk dat politieke intentieprocessen de bovenhand krijgen op een serene en objectieve analyse van de feiten. Deze vertrouwensbreuk zal niet zonder gevolgen blijven. Om te beginnen zullen wij een klacht tegen onbekenden indienen bij de onderzoeksrechter wegens schending van het beroepsgeheim.”

Neen, Mieke Hullebroeck, algemeen directeur van Stad Gent, en Christophe Peeters (Open VLD), voorzitter van het Intern Auditcomité, kunnen niet lachen met de lekken uit het onderzoek naar hoe de Stad Gent op 2 november tewerk is gegaan tijdens de doortocht van storm Ciarán. Daarbij overleed de vijfjarige jongen Matvii Kukharsky tijdens de speelpleinwerking op het Henry Storyplein door een vallende tak. In het Citadelpark stierf die dag ook een Duitse vrouw toen ze onder een boom terechtkwam.

Verdraaide feiten

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar wat er die fatale donderdag allemaal is misgelopen, maar Stad Gent liet ook een interne audit uitvoeren. Die is ondertussen afgelopen. De bedoeling was om de resultaten publiek te maken tijdens de gemeenteraad van komende dinsdag, 19 december. Raadsleden en pers zouden vooraf een synthese krijgen om met kennis van zaken het debat te kunnen volgen en vragen te stellen. Iemand dacht daar duidelijk anders over, want vrijdagochtend lekten enkele details uit via Het Laatste Nieuws.

Het stoort Hullebroeck en Peeters dat zo een sfeer wordt gecreëerd die niet strookt met de bevindingen van de audit: “Bovendien worden feiten bewust verdraaid of slechts gedeeltelijk weergeven. De communicatie van een of meerdere leden van het Intern Auditcomité is dan ook een bewuste daad om schade toe te brengen, niet alleen politiek, maar naar de stadsorganisatie in het algemeen en de Dienst Audit in het bijzonder.”

Straatstenen

Het Intern Auditcomité bestaat uit vertegenwoordigers van elke fractie en twee experts met audit-ervaring. Voorts zit ook de burgemeester aan tafel als waarnemer, net als de algemeen directeur van de Stad en de voorzitter van het comité. Wanneer de audit klaar is, wordt die overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. De aanbevelingen zijn juridisch niet afdwingbaar, maar het stadsbestuur doet er wel goed aan om te antwoorden op de vragen die worden gesteld en bepaalde beleidskeuzes te verantwoorden.

Inhoudelijk kan voorzitter Christophe Peeters niets zeggen over de audit. Het stoort hem wel mateloos dat er politieke spelletjes worden gespeeld die de geloofwaardigheid van het Intern Auditcomité ondermijnen. “Bij de volgende audit zullen mensen die worden bevraagd, wel twee keer nadenken voor ze eerlijk antwoorden. De kans bestaat namelijk dat hun informatie op de straatstenen belandt.”

LEES OOK.20 dagen na storm Ciarán blijven de pijnlijke vragen onbeantwoord in Gent: al wordt nu wel een ‘stormdraaiboek’ opgemaakt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen