Defensieminister Dedonder noemt mogelijke Chinese inmenging in parlement “extreem zorgwekkend”

© BELGA

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) noemt de berichten over de samenwerking van ex-parlementslid Frank Creyelman met een Chinese spion en de mogelijke betrokkenheid van zijn broer en Kamerlid Steven Creyelman daarbij “extreem zorgwekkend”. Dat zegt ze in een reactie aan Belga.

Bron: BELGA

Voormalig Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang Frank Creyelman is volgens onderzoek van The Financial Times, Le Monde en Der Spiegel ruim drie jaar lang door Chinese spionnen gebruikt om tegen betaling het beleid te beïnvloeden in het voordeel van Peking. Hij zou onder druk gezet zijn om onder meer discussies over het hardhandige Chinese optreden in Hongkong of de vervolging van de Oeigoerse minderheid in de Chinese provincie Xinjiang te proberen sturen.

Ook Creyelman’s jongere broer en Kamerlid Steven Creyelman wordt genoemd. Le Monde verwijst naar een tussenkomst van Creyelman, die als voorzitter van de Commissie Legeraankopen in de Kamer toegang heeft tot gevoelige militaire informatie, over “politiek geïnspireerd geweld tegen de Chinese overheid” vanuit Hongkong. Een maand voordien, in juni 2022, had Creyelman senior zijn Chinese gesprekspartner laten weten dat er een parlementaire tussenkomst over die kwestie op til was. 

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) noemt de berichten “extreem zorgwekkend voor onze nationale veiligheid, democratie en instellingen”. Ze verwacht dat de veiligheidsdiensten en justitie duidelijkheid scheppen in het verhaal, zegt ze aan Belga. 

PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej pleit voor een parlementair debat over de kwestie, laat hij op X weten. “Extreemrechts laat zich omkopen om ons te verhinderen het risico op de genocide van Oeigoeren aan te kaarten”, klinkt het. “We zetten dit dossier op de agenda van het parlement.”

De Franstalige socialisten vragen ook dat de Kamer “bewarende maatregelen” neemt tegen Steven Creyelman. “Als we het voorzichtigheidsprincipe toepassen, kan Creyelman volgens ons geen deel meer uitmaken van de twee commissies (de commissie Legeraankopen en de commissie die de buitenlandse missies van het leger opvolgt, red.)”, laat de PS-Kamerfractie weten. Zolang Creyelman deel uitmaakt van de beide vergaderingen kunnen er volgens de PS maar beter geen vergaderingen plaatsvinden of documenten worden doorgestuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen