kerk

Paus zal praten met slachtoffers misbruik, bevestigt Bonny

Paus Franciscus.© anadolu

Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan ons land, volgend jaar, in gesprek gaan met slachtoffers van misbruik in de kerk. Dat bevestigt de Antwerpse bisschop Johan Bonny. Hoe dat concreet zal verlopen, is nog niet duidelijk.

Wim Lecluyse

De paus en de bisschoppen waren vragende partij om zo’n ontmoeting te organiseren, zegt Bonny aan de nieuwsdienst van VRT. Een ‘groot evenement’ wordt dat echter niet. ‘Er zijn slachtoffers die iets willen zeggen aan de paus, en dus moeten we bekijken hoe we dat praktisch zullen organiseren.’

Eerder had Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) al aangegeven dat de paus tijdens zijn bezoek tijd zou vrijmaken voor de slachtoffers van misbruik.

Volgens Bonny zal het bezoek geen massaspektakel worden, ‘zoals vroeger het geval was’. ‘Nu zijn het eerder doelgerichte bezoeken aan plekken met een betekenis. Waarschijnlijk zal het bezoek van de paus zich afspelen in de driehoek Leuven, Louvain-La-Neuve en Brussel’, meldt de bisschop in een gesprek met Radio 2.

Wanneer de paus precies naar ons land komt, ligt nog niet vast. De kerkvader zou uitgenodigd zijn om de viering van zeshonderd jaar KU Leuven bij te wonen. De universiteit heeft dat al bevestigd.