De onthullingen over Frank Creyelman roepen vragen op over de ICT-veiligheid van de stad Mechelen.© Dirk Vertommen

Na schandaal rond Frank Creyelman checkt Mechelen zijn ICT-veiligheid extra: “Ik denk niet dat China als eerste onze stad viseert”

Mechelen -

Na de zaak-Creyelman laat de stad Mechelen de veiligheid van zijn ICT-infrastructuur extra nakijken. Oppositielid en Vlaams Parlementslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) heeft daar zijn bezorgdheid over geuit.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Mechels Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman werkte ruim drie jaar lang voor Chinese spionnen

Na de onthullingen over gemeenteraadslid Frank Creyelman en zijn connecties met een Chinese spion had Vooruit al aangestuurd om hem zijn eretitel als gewezen lid van het Vlaams Parlement af te nemen. In Mechelen maakt de oppositiepartij zich ook zorgen over mogelijke veiligheidsrisico’s voor de stad.

“Een gemeenteraadslid wordt of werd betaald door een vreemde mogendheid voor mogelijke spionagetaken en politieke beïnvloeding. Dat roept grote vragen op. Het raadslid in kwestie had door zijn iPad van de stad, de toegangscodes van Cobra@home en zijn Mechels e-mailaccount toegang tot het wifi- en datanetwerk van de stad”, vertelt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit.

Vrijdag schreef hij zowel burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) en de waarnemend algemeen directeur van de stad daarover aan. “Ik zou met aandrang willen vragen dat er een grondige veiligheidsanalyse wordt opgemaakt. We moeten zo snel mogelijk onderzoeken hoe groot de risico’s zijn rond de toegang tot gevoelige informatie van de stad en mogelijke hacking en spionage”, legt Verbeurgt uit.

LEES OOK. “Mijn broer is te soft, maar hij is te overtuigen”: hoe Vlaams Belanger Frank Creyelman jarenlang samenspande met China

Oppositieleider Thijs Verbeurgt.© Joris Herregods

Ethische hackers en scans

Burgemeester Somers, tot voor kort Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, geeft aan vertrouwd te zijn met de problematiek en de uitdagingen. “Wij werken samen met ethische hackers en Vlaanderen voert mee veiligheidsscans uit. We hebben die al een aantal keer doorlopen, maar we gaan zeker contact opnemen om te kijken of er iets extra moet gebeuren. We gaan onze ICT-veiligheid extra checken”, zegt hij.

Aanleiding voor dat initiatief was de grootschalige hacking waar de gemeente Willebroek een tijdje terug het slachtoffer van was. “Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn, maar ik denk niet dat China als eerste de ICT van de stad Mechelen viseert. Als je de onthullingen leest, ging de collaboratie van Creyelman met de Chinezen over de beïnvloeding van parlementsleden en het zwart maken van mensen”, vertelt Somers.

LEES OOK. Mechelse Vlaams Belang-afdeling duidt opvolger aan voor ‘Chinese pion’ Frank Creyelman: “We hopen dat hij ontslag neemt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen