© Hinkley Point

VIDEO. Grootste kraan ter wereld ‘Big Carl’ zet dak van 245 ton op nucleaire reactor in Verenigd Koninkrijk

De bouw van de nieuwe kerncentrale van Hinkley Point in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag een belangrijke etappe genomen: een enorme stalen koepel is op de eerste reactor geplaatst, zo maakte het Franse energiebedrijf EDF bekend, dat de centrale gaat uitbaten.

Dante Bellon
Bron: BELGA

De plaatsing gebeurde met de ‘Big Carl’, de grootste kraan ter wereld. Die is van Belgische makelij: het bedrijf Sarens ontwikkelde de kraan, officieel de SGC-250. 

De stalen koepel boven de reactor heeft een doorsnee van meer dan 47 meter, is 14 meter hoog en weegt 245 ton. Op beelden die EDF verspreidde is te zien hoe Big Carl het gevaarte op zijn plaats zet.

De operatie, waarbij honderden mensen betrokken waren, duurde minder dan anderhalf uur. Belangrijke vereiste was dat er weinig wind was op de site in het zuidwesten van Engeland.

Op de centrale van Hinkley Point komen er twee kernreactoren. De eerste zou tegen de zomer van 2027 klaar moeten zijn, de tweede een jaar later. De kostprijs van het project is intussen geëxplodeerd tot 28 à 29 miljard euro.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER