AFP or licensors

Arm, corrupt, maar ook een wijnland: dit moet je weten over Moldavië, dat naast Oekraïne ook een nieuwe stap zet naar EU-toetreding

Mooie landschappen en een wijncultuur, maar ook arm en nog altijd corrupt. Net als Oekraïne staat Moldavië een stap dichter bij het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar wat moeten we weten over Moldavië? "Veel jongeren zien geen toekomst in het armste land van Europa."

Het was een verrassing van formaat. De Europese Unie zette gisteren het licht op groen voor toetredingsonderhandelingen met Oekraïne. “Een historische Raad”, klonk het bij Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

Het was vooral de Hongaarse premier Viktor Orbán die moeilijk deed over de toetreding van Oekraïne. Orbán vond het niet gepast dat er onderhandelingen gestart werden met “het meest corrupte land van Europa”.

We zitten met het vergrootglas te kijken naar Oekraïne, maar de Europese Unie start ook de onderhandelingen op met Moldavië. Hoe reageren de inwoners van Moldavië? En wat moeten we weten over Moldavië?

Beluister het gesprek met journalist Michiel Driebergen in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Moldavië heeft een moeilijke relatie met Rusland. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kent de relatie tussen de twee landen hoogtes en laagtes. Een van die spanningspunten is Transnistrië.

Dat is een smalle strook land dat zich afscheurde van Moldavië, maar internationaal gezien nog altijd erkend wordt als een onderdeel van het land. “Daar spreekt bijna iedereen Russisch en het gebied wordt ook gesteund door Rusland.” Dat zegt journalist Michiel Driebergen in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Corruptie

In en rond de hoofdstad Chisinau staan ze wel te trappelen om deel uit te maken van de EU. Daar sluiten de inwoners zich meer aan bij de Moldavische president Maia Sandu. Ze zegt dat de EU en Moldavië familieleden worden.

Maar Sandu benadrukt ook dat er nog veel werk is om die toetreding mogelijk te maken. “Het land is bezig met corruptiebestrijding”, zegt Driebergen. “Je hebt er oligarchen en zakenmannen die geld van de begroting in hun eigen zakken zouden gestoken hebben. Ook zijn er veel rechters corrupt, maar die rechterlijke macht wordt de laatste jaren hervormd. Sommige rechters worden ontslagen, vervangen en opnieuw opgeleid. Maar de strijd tegen corruptie is hard en moeilijk. Want Moldavië maakt de switch van een Sovjetsysteem naar een Europees systeem.”

Wijn

 “Bovendien is Moldavië een land met een oude bevolking”, vertelt Driebergen. “Veel jongeren zien geen toekomst in het armste land van Europa. Er is weinig werk, er zijn weinig mogelijkheden. Moldavië is een land waar de bevolking heel snel krimpt. Deze nieuwe stap in de EU-toetreding kan daar misschien iets aan veranderen.”

“Een oude bevolking en een gebrek aan toekomstperspectief zie je vaker bij voormalige Sovjetlanden. De achterblijvers zitten in de onderklasse. En als die weinig perspectief zien, grijpen ze naar alcohol. De drank- en drugscijfers zijn in Moldavië heel hoog.”

“Maar Moldavië is ook een mooi land. Er is een heuvelachtig landschap met wijngaarden”, zegt journalist Driebergen. “Er heerst een echte wijncultuur. Iedereen maakt thuis zelf wijn. Het landschap en het klimaat zijn er geschikt voor. Daar zit een economisch perspectief in, want wijn is een exportproduct. Wellicht drinken we binnen enkele jaren meer Moldavische wijn.”

Meest gelezen