Drie gijzelaars die per vergissing werden gedood door Israëlisch leger “hielden witte doek omhoog”

Israëlische soldaten hebben bij gevechten in de Gazastrook “per vergissing” drie Israëlische gijzelaars doodgeschoten. De gijzelaars werden ten onrechte aanzien als een bedreiging, zo heeft legerwoordvoerder Daniel Hagari vrijdagavond meegedeeld. Zaterdag meldde het Israëlische leger dat de gijzelaars witte vlaggen meedroegen.

Bron: BELGA

“Bij gevechten in Shuja’iya identificeerde het leger ten onrechte drie Israëlische gijzelaars als een bedreiging. Als gevolg daarvan openden de soldaten het vuur in hun richting en werden ze gedood”, klonkt het vrijdag. Shuja’iya, een buitenwijk van de stad Gaza, wordt beschouwd als een bolwerk van de Palestijnse organisatie Hamas.

Uit nieuwe informatie van het Israëlische leger blijkt dat de drie mannen in kwestie witte zelfgemaakte vlaggen droegen en geen T-shirt aanhadden. Toch zou de soldaat “zich bedreigd” hebben gevoeld en geschoten hebben. Twee stierven onmiddellijk, een derde kon vluchten maar werd achteraf - ondanks de verzoeken van de commandant om te stoppen met schieten - gedood.

Volgens Hagari ontstond al snel het vermoeden dat de drie doden mogelijk gijzelaars waren. De lichamen werden daarom naar Israëlisch grondgebied overgebracht, waarna er meer duidelijkheid kwam over hun identiteit.

Het zou gaan om Alon Shamriz, die op 7 oktober ontvoerd werd uit de Kfar Aza kibboets. De 25-jarige Samer Fouad Talalka, de oudste uit een gezin van tien kinderen en Yotam Haim (28), een drummer die op 7 oktober moest optreden op een muziekfestival in Israël.

“Dit is een tragisch voorval, het leger draagt de volledige verantwoordelijkheid”, zegt Hagari. Hij betuigt ook zijn medeleden aan de nabestaanden.

De drie slachtoffers.© AP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei: “Ik buig mijn hoofd in diepe bedroefdheid en rouw om de val van drie van onze dierbare zonen die ontvoerd werden.... Mijn hart gaat uit naar de rouwende families in hun moeilijke tijd.” Netanyahu prees de Israëlische soldaten ook en zei dat ze “doordrongen zijn van de heilige missie om onze ontvoerden terug te brengen, zelfs ten koste van hun eigen leven.”

“Zelfs op deze moeilijke avond zullen we onze wonden verbinden, lessen trekken en doorgaan met een opperste inspanning om al onze ontvoerden veilig thuis te brengen.” Het leger is een onderzoek opgestart naar het dodelijke incident.

Vrijdagavond trokken honderden demonstranten door de straten van Tel Aviv om de onmiddelijke vrijlating van gegijzelden te eisen. Er zouden nog steeds 130 mensen gegijzeld worden.

Gedode journalist

Vrijdag werd ook een cameraman van Al Jazeera gedood in Gaza toen een Israëlische raket een school raakte waar mensen aan het schuilen waren. “De cameraman, Samer Abu Daqqa, lag meer dan vijf uur dood te bloeden terwijl Israëlische troepen verhinderden dat ambulances en reddingswerkers hem konden bereiken”, aldus het netwerk. Het Israëlische leger reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar, laat The Guardian weten.

Het Committee to Protect Journalists riep de internationale autoriteiten op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het incident “om de daders ter verantwoording te roepen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer