Chinakenner Jonathan Holslag kreeg bij eerste bezoek aan China envelop met geld: "Het begint subtiel, later word je opgeslokt"

In "Terzake" heeft politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag verteld dat de Chinese autoriteiten hem ooit met geld probeerden te overtuigen om samen te werken. Volgens hem is Vlaams Belanger Frank Creyelman dus zeker geen alleenstaand geval. "Veel mensen in beleidsfuncties of hun omgeving krijgen zo'n voorstellen, en het begint altijd kleinschalig."

"De Chinese autoriteiten proberen op veel verschillende manieren druk te zetten en informatie te vergaren. Daarvoor gaan ze op zoek naar de zwakke plekken: ze benaderen politici met een achtergrond van opportunisme, zoals Frank Creyelman bijvoorbeeld, en die mensen begint men subtiel te bewerken", legt Holslag uit in "Terzake".

"Hij is het soort profiel waarnaar men verwijst als 'bruikbare idioot': het zijn mensen die wegen op de politieke agenda, maar niet op de vitale economische dossiers of het hoogste niveau."

Volgens Holslag krijgen veel mensen in beleidsfuncties of de omgeving daarrond ooit te maken met gelijkaardige voorstellen vanuit China. Hij spreekt uit ervaring.

"De afgelopen 15 jaar zijn er vanuit China heel veel pogingen gedaan om mij te beïnvloeden. Al tijdens mijn eerste reis naar Shanghai kreeg ik een envelop met dollarbiljetten toegestopt, als blijk van het begin van de samenwerking, zo werd er toen gezegd.  Zo is dat jarenlang doorgegaan. Je moet echt gedisciplineerd en rechtlijnig zijn om op die momenten stand te houden." 

Je moet gedisciplineerd en rechtlijnig zijn om stand te houden

Holslag legt uit hoe steeds hetzelfde systeem wordt toegepast: het begint vaak subtiel en de "beloningen" worden steeds groter.

"Het gaat op zich om onschuldige zaken: uitnodigingen voor reisjes of banketten. Maar je vluchten worden steeds luxueuzer en de hotels steeds groter. En voor je het beseft, word je opgeslokt. We moeten mensen met een publieke rol erop wijzen dat ze het belang van hun land of van de Europese instellingen voorop moeten stellen, en dat ze zich niet mogen laten opzuigen."

Veel interessante profielen voor China in ons land

Volgens Holslag zijn er veel interessante profielen in ons land, waar de Chinese inlichtingendiensten hun oog op zouden laten vallen. "Er zijn honderden mensen in Brussel alleen al, door de Europese instellingen. En de capaciteit van onze inlichtingendiensten is onvoldoende ontwikkeld om al die mensen op te volgen."

"Beïnvloeding kan ook heel erg subtiel zijn. Er zijn verschillende mensen in het parlement die een geschiedenis hebben van relaties met China, op economisch vlak of door persoonlijke uitwisselingen. Zulke zaken zijn niet meteen strafbaar in de strikte zin van het woord, als je er niet voor betaald wordt. Maar er stelt zich wél een integriteitsprobleem, wanneer iemand zijn netwerk ten dienste stelt van gelijk welk ander land. Een politicus moet veel meer terughoudendheid aan de dag leggen."

BEKIJK - Chinakenner Jonathan Holslag in "Terzake" over het systeem van beïnvloeding door China:

Videospeler inladen...

Meest gelezen