2022 Invision

Dood "Friends"-acteur Matthew Perry is veroorzaakt door ketamine

De dood van de Amerikaanse acteur Matthew Perry was een ongeval veroorzaakt door de acute effecten van ketamine, blijkt uit de autopsie. Het levenloze lichaam van de 54-jarige acteur werd eind oktober aangetroffen in het zwembad van zijn huis in Los Angeles.

Uit het autopsierapport blijkt nu dat de verdrinkingsdood van Perry werd veroorzaakt door de "acute effecten van ketamine". 

Enkele vertrouwelingen van Perry zouden volgens persagentschap AP aan de experts verteld hebben dat hij voor een depressie behandeld werd via een experimentele behandeling met ketamine via een infuus. 

Maar volgens de medische expert lag de hoeveelheid ketamine in zijn lichaam in lijn met een dosis die gebruikt zou worden voor een complete verdoving tijdens een operatie en kan die hoeveelheid niet verklaard worden door zijn laatste medische behandeling, die zo'n anderhalve week voor zijn dood plaatsvond.

Andere factoren die hebben bijgedragen aan zijn dood zijn verdrinking, een kransslagaderaandoening en de pijnstiller buprenorfine, die wordt gebruikt om een opiatenverslaving te behandelen. "De doodsoorzaak is een ongeluk", besluit de lijkschouwer.

Wat is ketamine? 

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij. 

De jongste jaren is ketamine als drug opgedoken in het uitgaansmilieu. Het kan hallucinaties veroorzaken en dat zorgt voor een gevoel van dissociatie, alsof je even helemaal "van de wereld" bent en je buiten je lichaam treedt. Het wordt net als cocaïne gesnoven. 

In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op (ook wel 'K-hole' genoemd).  

Tegelijk is er de jongste jaren ook onderzoek gedaan naar het gebruik van ketamine als antidepressivum.  Het toedienen via een infuus leidt tot een vermindering van depressieve symptomen, maar de effecten zijn slechts kortstondig, wat betekent dat er steeds nieuwe dosissen toegediend moeten worden om een langdurig effect te krijgen. 

Hulpdiensten opgeroepen voor hartstilstand

Matthew Perry is bekend van zijn rol van Chandler in de populaire serie "Friends". Hij vertolkte die rol van 1994 tot 2004.

Eind oktober werd Perry dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. De hulpdiensten werden opgeroepen voor een hartstilstand. De politie liet al vrij snel weten dat er geen aanwijzingen waren van een misdrijf. Perry worstelde gedurende zijn leven jarenlang met een drugs- en alcoholverslaving. 

In november vorig jaar kwam zijn autobiografie "Friends, lovers and the big terrible thing" uit. Op dat moment was hij naar eigen zeggen al 18 maanden afgekickt van drank en drugs. 

BEKIJK - De drug ketamine maakt opgang in het uitgaansleven, ook bij ons:

Videospeler inladen...

Meest gelezen