Propagandabeeld van Houthi-rebellen die een schip op de Rode Zee bestormen

Belgische rederijen nemen maatregelen na aanvallen van Houthi-rebellen op Rode Zee: "Gewapende bewakers mee aan boord"

Ook Belgische rederijen ondernemen actie om hun scheepvaart over de Rode Zee beter te beveiligen. De laatste dagen beschieten Houthi-rebellen uit Jemen schijnbaar willekeurige schepen met raketten en drones. Ze doen dat naar eigen zeggen als vergelding voor de Israƫlische aanvallen op Gaza, maar ook buitenlandse schepen zijn het doelwit.

De toestand op de Rode Zee voor buitenlandse schepen is de laatste dagen erg penibel. Houthi-rebellen uit Jemen nemen er schijnbaar willekeurig schepen onder vuur met raketten en drones.

Nederlandse rederijen beslisten daarom gisteren om hun vrachtschepen niet meer die richting uit te sturen. Schepen die richting Aziƫ varen moeten nu omvaren via de Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, een omweg die al snel 10 tot 15 dagen langer duurt.

Belgische rederijen blijven voorlopig wel de Rode Zee bevaren, al worden er wel een hele resem voorzorgsmaatregelen genomen. Dat zegt Heleen Schellinck, woordvoerder bij Jan De Nul Group, een Belgisch maritiem bedrijf en een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld.Ā 

Er gaan gewapende bewakers mee aan boord en de bemanning mag niet langer op het dek lopen

Heleen Schellinck - woordvoerder Jan De Nul Group

"We voeren enkele concrete maatregelen door", vertelt ze aan onze redactie. "Zo gaan er bijvoorbeeld gewapende bewakers mee aan boord. Onze bemanning mag ook niet langer buiten op het dek lopen en voordat ze door het gebied varen, krijgen ze extra drills."

Wie zijn Houthi-rebellen?

Houthi-rebellen zijn een militante groep in Jemen. Ze zijn voornamelijk Zaidi-sjiitisch, een stroming binnen het sjiisme. De groep is genoemd naar de Houthi-familie en begon in de vroege jaren 2000. In 2014 namen ze de hoofdstad Sanaa in en controleerden delen van Jemen, wat leidde tot een conflict met andere facties en buitenlandse interventie.

De Houthi's hebben banden met Iran, wat regionale spanningen heeft veroorzaakt. Het conflict heeft Jemen in een ernstige humanitaire crisis gestort.

Wilfried Lemmens, gedelegeerd bestuurder van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) wil "uit veiligheidsoverwegingen" liever niet reageren op de reisplannen van Belgische rederijen op de Rode Zee.

De Jemenitische opstandelingen beweren dat ze de aanvallen uitvoeren als reactie op de Israƫlische aanvallen op Gaza. Ze stellen dat ze alleen zullen stoppen wanneer Israƫl zijn offensieve acties beƫindigt.

BEKIJK - Propagandabeeld verspreid door de Houthi-rebellen toont hoe een schip op de Rode Zee aangevallen wordt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen