Israëlische gijzelaars die werden doodgeschoten hielden een witte doek omhoog, zegt legerwoordvoerder

De drie Israëlische gijzelaars die per vergissing werden doodgeschoten door het Israëlische leger, hielden een witte doek op een stok omhoog. Dat heeft een legerfunctionaris gezegd na een eerste onderzoek naar het incident in het noorden van Gaza. 

Het Israëlische leger heeft meer details vrijgegeven over het incident waarbij drie gijzelaars per vergissing werden gedood door Israëlische militairen. Het incident gebeurde vrijdag bij hevige gevechten in Sheijaia in het het noorden van Gaza.

Uit een eerste onderzoek naar het incident is volgens een legerfunctionaris gebleken dat een Israëlische militair drie mannen zag buitenkomen uit een gebouw, tientallen meters van de Israëlische troepen. Ze waren in ontbloot bovenlijf en hielden een stok vast met daarop een witte doek.

Volgens de legerfunctionaris voelde de militair zich bedreigd en opende hij het vuur, in de veronderstelling "dat de mannen terroristen waren". Twee van de drie mannen zouden onmiddellijk gedood zijn.  

De derde raakte gewond en zou terug naar het gebouw zijn gegaan, terwijl militairen hem in het Hebreeuws om hulp zouden hebben horen roepen. Volgens de legerfunctionaris werd daarop onmiddellijk het bevel gegeven om het vuren te stoppen. "Maar er werd opnieuw geschoten op de derde persoon en ook hij is omgekomen", zei de functionaris. "Dit was in strijd met onze regels."

In het gebied waar het incident plaatsvond werden volgens de legerfunctionaris al vaker Israëlische troepen in een hinderlaag gelokt, vaak "door aanvallers in jeans en sneakers".

Het leger zegt ook te onderzoeken of er een verband is met een huis in de buurt, waarop "SOS" was aangebracht. Of de gijzelaars aan hun gijzelnemers konden ontsnappen of bewust waren achtergelaten zegt het leger nog niet te weten.

BEKIJK - "De gijzelaars deden alles om ons te laten verstaan wie ze echt waren":

Videospeler inladen...

Protest in Tel Aviv

De woordvoerder van het Israëlische leger had gisteren al gezegd dat al snel het vermoeden was ontstaan dat de drie doden mogelijk gijzelaars waren. De lichamen werden daarom naar Israëlisch grondgebied overgebracht, waarna ze werden geïdentificeerd.

De gedode gijzelaars zijn Yotam Haim (28) en Samer Talalka (22), die beiden op 7 oktober ontvoerd werden bij de grote aanval van Hamas op Israël. De derde dode, een 26-jarige man, wordt niet bij naam genoemd, op vraag van zijn familie.

Gisteravond zijn in de Israëlische stad Tel Aviv al honderden mensen op straat gekomen om te protesteren na het nieuws van de gedode gijzelaars. De betogers beschuldigen de regering ervan niet genoeg te doen om de overgebleven gijzelaars in Gaza vrij te krijgen.

BEKIJK - De betogers vinden dat premier Netanyahu niet genoeg doet om de gijzelaars veilig vrij te krijgen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen