Beeld: begrafenis van Al Jazeera-cameraman Samer Abu Daqqa, 16 december 2023. AP

Al Jazeera-cameraman gedood bij Israëlische aanval in Gaza, familie in België wil een klacht indienen bij het Internationaal Strafhof 

De familie van Al Jazeera-cameraman Samer Abu Daqqa wil een klacht indienen bij het Internationaal Strafhof tegen Israël. Dat liet zijn zoon Yazan Abu Daqqa, die in België woont, gisteren weten in een interview met Al Jazeera. Samer Abu Daqqa bezweek gisteren aan zijn verwondingen na een Israëlische aanval op Khan Younis, in het zuiden van Gaza. De hulpdiensten konden hem niet op tijd bereiken. Al Jazeera veroordeelt de "systematische Israëlische aanvallen op journalisten" en wil dat het Internationaal Strafhof actie onderneemt.

De Palestijnse cameraman Samer Abu Daqqa en journalist Wael Al-Dahdouh raakten gisteren gewond in een Israëlische luchtaanval op Khan Younis. De Al Jazeera medewerkers brachten er verslag uit van een bombardement op een schoolgebouw in de buurt.  

Al-Dahdouh kon zichzelf nog in veiligheid brengen, getuigt hij bij Al Jazeera. Maar de verwondingen van Abu Daqqa waren te ernstig waardoor hij zich niet kon verplaatsen. De hulpdiensten konden hem niet op tijd bereiken. Volgens het nieuwsmedium werden de ambulances tegengehouden door het Israëlische leger en zou het vijf uur geduurd hebben voordat ze tot bij Abu Daqqa raakten. Abu Daqqa bezweek uiteindelijk aan zijn verwondingen. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Begrafenis

Vanmorgen werd de begrafenis georganiseerd in Khan Younis. Beelden tonen hoe het lichaam van Abu Daqqa, bedekt met zijn persvest en helm, naar de begraafplaats gedragen werd. 

Zijn collega Al-Dahdouh, die ook gewond raakte, maar de aanval overleefde, nam daar afscheid van Abu Daqqa. Al-Dahdouh kwam eind oktober zelf in het nieuws toen hij live te weten kwam dat zijn familie was omgekomen in een Israëlische aanval op zijn woning. Daarbij werden onder anderen zijn vrouw en kinderen gedood. 

BEKIJK - Premier Netanyahu zinspeelt op onderhandelingen:

Videospeler inladen...

Internationaal Strafhof

In een bericht op de website deelt Al Jazeera zijn medeleven "met de familie van Abu Daqqa in Gaza en België". De echtgenote en de vier kinderen van Abu Daqqa wonen in België. Het nieuws komt hard binnen bij de kinderen. Zo liet de zoon van Abu Daqqa, Yazan, gisteren in een interview met Al Jazeera weten dat de familie een klacht wil indienen tegen Israël bij het Internationaal Strafhof. 

Ook Al Jazeera roept het Internationaal Strafhof op om stappen te zetten en Israël verantwoordelijk te houden voor wat zij oorlogsmisdaden noemen. Het nieuwsmedium veroordeelt "de systematische Israëlische aanvallen op journalisten en hun families" en benadrukt de nood aan actie vanuit de internationale gemeenschap.

Sinds 7 oktober zijn volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) meer dan 60 journalistieke medewerkers gedood. Volgens de organisatie is dit het dodelijkste conflict voor journalisten in de afgelopen dertig jaar. Ook ngo Reporters Zonder Grenzen (RSF) heeft al meerdere keren een klacht tegen Israël ingediend bij het Internationaal Strafhof. 

Meest gelezen