Depardieu werd tien jaar geleden ereburger van een Waals dorpje, maar die titel is hij nu kwijt

Gérard Depardieu stelt Frans ereteken "ter beschikking" en verliest ereburgerschap van Waals dorpje

De Franse acteur Gérard Depardieu stelt zijn Legioen van Eer, de hoogste en belangrijkste nationale onderscheiding in Frankrijk "ter beschikking" van de Franse minister van Cultuur. Dat hebben zijn advocaten gezegd. Verschillende actrices hebben een klacht ingediend tegen Depardieu wegens seksuele agressie. In ons land is de acteur niet langer ereburger van het Waalse dorp Estaimpuis.

Voorheen was Gerard Depardieu gerenommeerd, maar de laatste jaren is de Franse acteur steeds meer gecontesteerd. Een ontluisterende documentaire lijkt Depardieu nu helemaal van zijn voetstuk te duwen. 

In de docu van France 2 vertellen verschillende getuigen namelijk hoe Depardieu vrouwen systematisch agressief benaderde en komen ook tientallen gevallen van grensoverschrijdend gedrag aan bod.

BEKIJK - "Vrouwen houden van paardrijden, hun clitoris schuurt tegen zadelknop". Een samenvatting van de documentaire uit ons programma "Terzake":

Videospeler inladen...

In een reactie had de Franse minister van Cultuur Rima Abdul Malak vrijdag al aangekondigd dat er een onderzoek loopt om Depardieu het ereteken in het Légion d'Honneur te ontnemen. Het Legioen van Eer is de hoogste en belangrijkste nationale onderscheiding die iemand kan krijgen in Frankrijk.

Depardieu laat nu via zijn advocaten weten dat hij dat ereteken "ter beschikking stelt" van de minister van Cultuur. In een brief vragen de advocaten zich af of de minister met de procedure die ze was opgestart "geen verdere klap geeft aan het reeds stervende vermoeden van onschuld".

Sinds 2020 loopt er een onderzoek naar Depardieu, die beschuldigd wordt van meerdere verkrachtingen. De bal ging aan het rollen toen een actrice een aanklacht tegen hem indiende, hierna volgden nog verschillende getuigenissen en aanklachten. Depardieu houdt vol dat hij onschuldig is.

Ereburgerschap ook kwijt

De onthullingen over Depardieu doen de Franse acteur ook in België van zijn voetstuk tuimelen. Het schepencollege van het Waalse plaatsje Estaimpuis heeft de Franse topacteur namelijk zijn titel van ereburger ontnomen. De beslissing is het gevolg van de "woorden" die de acteur gebruikt in de ruchtmakende docu op France 2.

Het schepencollege kwam vanochtend speciaal bijeen om zich te beraden over de eventuele intrekking van de eretitel die het dorp tien jaar geleden had toegekend aan zijn beroemdste inwoner, als eerbetoon voor zijn indrukwekkende carriére als acteur. 

Die titel is Depardieu dus kwijt. "De opmerkingen die hij maakte druisen in tegen de waarden van de gemeente Estampuis", legt burgemeester Daniel Senesael uit in een persmededeling. 

Depardieu vestigde zich elf jaar geleden in het onooglijke Néchin, een deelgemeente van Estaimpuis. Bij zijn intrede als fiscaal vluchteling gaf hij er zelfs een groot buurtfeest. De acteur woont er intussen niet meer, maar recent is hij opnieuw opgedoken in Henegouwen. Hij zou een villa betrekken in Mont-St-Aubert in Doornik.

Meest gelezen