Verloren gewaande kladversie van Beethovensonate in Brussel geveild voor 80.000 euro

Een handgeschreven compositieschets voor een pianosonate van Ludwig van Beethoven is in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions geveild voor 80.000 euro, een kwart meer dan geschat. 

Een verloren gewaande "kladversie" van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven is van eigenaar verwisseld voor 80.000 euro. De waarde van het document werd op voorhand geschat op 50.000 tot 60.000 euro.

Het gaat om een blad muziekpapier met in handschrift enkele triolengroepen, akkoordnoten en octaven. In de onderste marge staat een met de hand bijgeschreven nota: "4. Satz aus der Beethovenschen Sonate op. 2 n°1 Ihm Jahre 1796 bei Artaria." 

Videospeler inladen...

Ludwig van Beethoven componeerde zijn eerste drie pianosonates ter ere van zijn leermeester Joseph Haydn. De originele partituren zijn niet teruggevonden. Twee losse voorbereidende schetsen wel, en een daarvan is nu in Brussel geveild bij Arenberg Auctions

Het manuscript was sinds 1937 spoorloos, tot het recent werd teruggevonden in de privéverzameling van Lucien Tonnelier. Hij was een Brusselse advocaat maar ook een begenadigde pianist, die les gaf aan prinses Marie-José en goede contacten had met koningin Elisabeth. De compositieschets van Beethoven werd in zijn nalatenschap gevonden door een erfgenaam.

In dezelfde privéverzameling zat ook een persoonlijk gesigneerd blad door de Hongaarse componist Franz Liszt, met daarop de beginmaten van zijn "Galop Chromatique". Dat ging voor 2.000 euro van de hand op de veiling.

De eerste pianosonate van Beethoven, hier gespeeld door de Israëlische pianist Boris Giltburg, die in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano won:

Meest gelezen