Discutabele penalty in blessuretijd bezorgt Cercle Brugge felbevochten zege op bezoek bij OH Leuven

Cercle Brugge heeft op het laatste nippertje de drie punten binnengehaald op bezoek bij OH Leuven (1-2). Een discutabele strafschop in de blessuretijd werd door topschutter Kevin Dénkey omgezet om de Vereniging zo een nieuwe driepunter te schenken. Cercle wipt voorlopig over Genk en Club Brugge de top zes in. OHL telt 1 op 21 en verkeert in diepe crisis.

Milan Augustijns

Na de recente één op achttien was de druk huizenhoog bij OHL, waar Schrijvers terugkeerde uit schorsing en de plaats innam van Miguel. De Leuvenaars waren zich er goed van bewust dat het van te moeten was en begonnen vol overgave aan de partij. Na nog geen twee minuten speelde Brunes goed door op Nsingi. Die legde terug op Thorsteinsson, die zijn bewaker al had afgeschud en vlot 1-0 kon maken. Een droomstart, al zorgde een VAR-check nog even voor een ingehouden viering. Uiteindelijk bleek er van buitenspel geen sprake en stond OHL op voorsprong.

Op een tweede ernstige kans was het wachten tot voorbij het kwartier. OHL rukte met dank aan Mendyl bliksemsnel op bij een counter, maar Thorsteinsson wist het niet handig uit te spelen. De volgende Leuvense mogelijkheid volgde niet veel later, maar nu was het Brunes die er te weinig mee deed. Daarna was het toch eens aan Cercle, waar Van Der Bruggen en Lemaréchal terugkeerden uit blessure. En meteen deed Gboho de netten trillen. De gelijkmaker kwam echter niet op het scorebord, want er werd afgevlagd voor buitenspel. Daarna bloedde de eerste helft dood.

Cercle-coach Miron Muslic wist dat zijn ploeg er weinig van bakte in de eerste helft en haalde bij de rust De Wilde en Popovic naar de kant voor Olaigbe en Daland. De bezoekers hadden duidelijk de boodschap gekregen dat ze wat meer mochten aandringen, want bij de start van de tweede helft kwamen ze wel opzetten. De eerste kans viel wel opnieuw aan de overkant. Brunes kon aanleggen vanuit een gevaarlijke positie, maar knalde op doelman Warleson.

Hands

Op het uur maakte Cercle redelijk uit het niets gelijk. Oké, de Vereniging zat wel beter in de wedstrijd dan voor de rust, maar eigenlijk was het nog geen enkele keer gevaarlijk geweest. In een warrige fase kreeg Somers plots te veel ruimte. Hij legde aan en zag zijn poging gedevieerd worden in doel.

De gelijkmaker schonk de bezoekers vertrouwen. Ze kwamen steeds nadrukkelijker naar voren en twintig minuten voor tijd leidde dat tot een schot van Olaigbe. Doelman Leysen kon relatief makkelijk stoppen.

OHL had weinig aan een punt en probeerde nog een slotoffensief op te zetten. Invaller Maziz trapte naast na een knappe lange rush van Schingtienne. Aan de overkant kopte de eveneens ingevallen Minda nog richting doel, maar dat vormde geen probleem voor Leysen. Het was echter nog niet afgelopen. In de blessuretijd beging Dom hands en ging de bal op de stip. Al was dat wel discutabel, want Dom werd vastgehouden toen hij met z’n arm naar de bal ging. De VAR zag er geen graten in en bleef bij dezelfde beslissing. Wie anders dan Denkey nam plaats achter de bal. Hij joeg hem koeltjes in de rechterhoek. De topschutter had de wedstrijd beslist. In Leuven is de degradatiecrisis nu compleet. Diep in het slot kookten de potjes nog over en werd OHL-T2 Manel Exposito uitgesloten.

OH Leuven: Leysen; Dom, Shingtienne, Pletinckx, Schlomo, Mendy; Banzuzi, Schrijvers,Thorsteinsson (79’ Maziz), Brunes, Nsingi (71’ Opoku)

Cercle Brugge: Warleson; Siquet, Popovic (46’ Daland), Utkus, Miangue (86’ Semedo); Van der Bruggen, De Wilde (46’ Olaigbe) (83’ Minda); Somers, Lemaréchal, Gboho; Denkey

Doelpunten: 2’ Thorsteinsson (Nsingi) 1-0, 60’ Denkey (Somers) 1-1, 92’ Denkey (strafschop) 1-2

Gele kaarten: 36’ Popovic (fout), 44’ Mendyl (fout), 45’ Dom (fout), 64’ Van der Bruggen (fout), 90’ Schrijvers (fout), 90’ Utkus (protest), 90’ Brunes (protest)

Scheidsrechter: Jasper Vergoote