Lucien Herijgers met de ring van zijn grootmoeder aan zijn pink, Carl Mintjens op wiens landgoed de ring gevonden werd, de andere kleinzoon Marcel Verelst en vinder Jos Peeters. Rechts: Lucien zette de ring meteen om zijn pink.© kma

Heemkundigen zoeken naar verloren kasteel en vinden … verloren trouwring

Malle -

De heemkundige kring van Malle stelde zaterdag haar jaarboek 2023-2024 voor. Een belangrijke bijdrage in het boek gaat over het mogelijk bestaan vroeger van een mythische burcht op Blommerschot. Tijdens het zoeken naar sporen vonden de heemkundigen een meer dan honderd jaar oude, gouden ring met inscriptie AV TL. Na heel wat speurwerk konden ze de trouwring die ooit van boswachtersvrouw Theresia Lenders’ vinger gleed, overhandigen aan haar kleinzoon Lucien Herijgers.

Kristin Matthyssen

De voorstelling van het jaarboek 2023-2024 vond plaats in het lokaal van de Koninklijke Sint-Jorisgilde in Oostmalle, naar aanleiding van het 500-jarig jubileum van de vereniging. Gilde-hoofdman Jo Boenders, een hoogzwangere maar nog zeer levendige burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) en voorzitter van de heemkring Luc Cox namen het woord.

Jo Boenders schreef de geschiedenis van de Sint-Jorisgilde neer, met een terugblik op de periode 1998-2023. Jef Belmans spitte in de geschiedenis van het honderdjarig Café Trappisten. Loopt er nu echt een rechtstreekse leiding van de brouwerij naar het café of is dat een mythe? Jef heeft het ook over de bekende gasten van weleer: Aster Berkhof, Robert Marcel, Luc Philips, Jo Röpcke, Will Ferdy, Marc Dex, Nonkel Bob, Jo Leemans, John Loridon, Eddy Merckx en Rik Van Steenbergen tot Yvonne Reynders.

Koning Filip in Café Trappisten

Zelfs koning Filip zou er in zijn jonge jaren zijn geweest, toen hij zijn opleiding bij de luchtcadetten kreeg. Die hadden toen in Oostmalle aan het NAVO-reservevliegveld een accommodatie.

Richard Janssens voorziet de klanten van een Westmalle Dubbel op het terras van het vroeger Café Trappisten.© via Kris Janssens

Kippenkweker

Burgemeester Sanne Van Looy had naar eigen zeggen gesmuld van de bijdrage van Leo Van Ginckel over herberg Het Huis ten Halven en zijn bewoners, door de ogen van de excentrieke André Baillon. Baillon (1875-1932) was een in Antwerpen geboren auteur die in het Frans schreef. In Brussel huwde hij met een gewezen prostituée. Omdat de stad te druk voor hem werd, besloot hij kippen te gaan kweken in Westmalle, in een oud hoevetje.

André Baillon

Ook de geschiedenis van paaptornooi De Speelhoven (Jef en Evy Kerstens) en heraldiek (Marc Van den Cloot) komen aan bod.

Derde kasteel?

Fascinerend is het onderzoek van Leo Van Ginckel en Fons Suys naar een mogelijke verdwenen burcht op Blommerschot. Malle zou dus geen twee, maar drie kastelen hebben gekend. Die burcht zou ergens gestaan hebben op het huidig domein van Carl Mintjens. Historisch onderzoek van aktes en oude kaarten leverde aanwijzingen dat er een oude versterkte hoeve of toren op Blommerschot heeft gestaan.

Eind jaren dertig van vorige eeuw zette pastoor De Molder al eens gravers aan het werk op een perceel waar een vierkante grond lag, langs alle zijden omringd door een brede sloot.

De burcht heeft mogelijk hier gestaan.© Marcel Van Ginckel

Doordat er onlangs bomen gekapt werden en het terrein nu vrij is, deden Leo Van Ginckel en Fons Suys er nu nieuw geofysisch onderzoek. Of er overblijfselen van een kasteel werden gevonden? “Ja en nee”, klinkt het raadselachtig. Wat er wél zeker gevonden werd, is een gouden trouwring met inscriptie AV TL.

“We zijn gaan zoeken wie er allemaal de voorbije jaren in het gebied gewoond heeft, en kwamen uit bij wijlen Adriaan Verelst en Theresia Lenders”, vertelt Cox. “Toevallig is een van onze leden Lucien Herijgers hun kleinzoon.”

Adriaan Verelst en Theresia Lenders.© rr

Eigenlijk is de ring eigendom van Carl Mintjens, als domeinhouder waar het juweel gevonden werd. “Maar ik weet zelf hoe verloren ik mij voel als ik mijn trouwring niet draag”, vertelt deze laatste. “Het is iets heel belangrijks voor een mens. Waarschijnlijk moet Theresia dat ook zo ervaren hebben, toen ze haar ring verloor. Deze ring hoort bij haar nabestaanden.” Dus kreeg kleinzoon Lucien Herijgers de ring overhandigd door vinder Jos Peeters. Ook een tweede kleinzoon van Adriaan Verelst en Theresia Lenders, Marcel Verelst, was bij de overhandiging aanwezig.

Lucien Herijgers stak de ring direct aan zijn pink.© kma

“Onze grootouders hebben als boswachtersfamilie een groot deel van hun leven doorgebracht op Blommerschot”, vertelt Lucien. “Ik heb er zelf ook gewoond. Vermoedelijk is dit de trouwring van mijn grootmoeder geweest, want hij past aan mijn pink.”

Lucien is Jos Peeters en Carl Mintjens dankbaar. “Ik ga daar iets bijzonders mee doen. De ring van mijn overleden vader heb ik ook en draag ik nu met een steentje in verwerkt - omdat hij in de diamant werkte. Met deze trouwring van mijn grootmoeder wil ik iets gelijkaardigs doen.”

Het boek is te koop voor 35 euro. Info: www.heemkundigekringmalle.be

Lucien Herijgers, Carl Mintjens, Marcel Verelst en Jos Peeters.© kma

Jos Peeters met een foto van het echtpaar, Carl Mintjens met de ring en Lucien Herijgers.© kma

© kma

Ereburgemeester Harry Hendrickx zag zijn eigen naam staan in de bijdrage over het paaptornooi van De Speelhoven.© kma

Op Blommerschot stond vroeger ook deze monumentale hoeve. Het bakhuis werd nadien in Bokrijk weer opgebouwd. Mogelijk hoorde de hoeve bij de burcht.© kma

Er was veel belangstelling voor de voorstelling.© kma

Veel belangstelling voor de voorstelling.© kma

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners