Karolina Grabowska via Pexels

3 op de 10 Vlamingen maakten zich al eens zorgen over kind in gewelddadige situatie, maar niet iedereen schakelt hulp in

3 op de 10 Vlamingen maakten zich al eens zorgen over een kind dat geweld of verwaarlozing meemaakt. "De meeste mensen nemen hun verantwoordelijkheid en bespreken die zorgen met iemand anders. Toch is een deel van de bevolking niet geneigd om hun bezorgdheid over een kind uit te spreken", zegt Wim Van de Voorde van hulplijn 1712.

3 op de 10 Vlamingen maakte zich al eens zorgen over een kind dat geweld of verwaarlozing meemaakt. 90 procent besprak die bezorgdheid met iemand anders. De cijfers zijn afkomstig van een nieuwe peiling die hulplijn 1712 liet afnemen bij 1.000 Vlamingen. 

"De meeste mensen die zich zorgen maakten, hebben iets met die zorg gedaan. Ze hebben die zorg vaak besproken met de eigen omgeving, met de school of de kinderopvang van het kind, en in sommige gevallen hebben ze contact opgenomen met een hulplijn, of hebben ze de stap gezet naar de politie", zegt Van de Voorde van 1712.

Niet iedereen schakelt hulp in

"Even opvallend is dat 1 op de 10 Vlamingen niets met hun bezorgdheden heeft gedaan", zegt Van de Voorde. "Ik denk dat heel veel mensen gêne voelen, wegkijken, niet kunnen geloven dat het effectief over een geweldsituatie gaat. Misschien zijn ze bang dat de relatie met het kind of met de ouders van het kind verstoord raakt. Misschien denken ze dat het niet hun job of verantwoordelijkheid is om iets te doen."

"We moedigen mensen dus aan om onze hulplijn te contacteren en in alle anonimiteit hun bezorgdheid met onze hulpverleners te bespreken." Op 17 december, aan de vooravond van De Warmste Week die als centrale thema "opgroeien zonder zorgen" heeft, lanceert de hulplijn daarom een nieuwe radiocampagne. 

BEKIJK - "Mensen zijn verlegen of zijn bang voor de gevolgen wanneer ze het melden," zegt Wim Van de Voorde van de hulplijn 1712 in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Online geweld is ook geweld

Er bestaan allerlei soorten geweldsituaties. En die worden niet allemaal even snel gemeld. “Uit onze peiling blijkt dat mensen sneller geneigd zijn om de stap te zetten naar een hulplijn voor vragen over geweld als het gaat over kindermishandeling. Maar als het gaat over andere geweldthema's zijn ze minder geneigd", zegt Van de Voorde.

Een groot deel van de respondenten zou niet de stap naar een hulplijn zetten als het gaat over online geweld, over pesten, over geweld tussen broers en zussen onderling of over emotioneel geweld
Wim Van de Voorde van 1712

"Een groot deel van de respondenten zou de stap niet zetten als het gaat over online geweld, over pesten, over geweld tussen broers en zussen onderling of over emotioneel geweld. Toch zijn dat allemaal voorbeelden van geweldthema's die een heel grote impact kunnen hebben en heel wat schade teweegbrengen. Wij vermoeden dat dat te maken heeft met het feit dat een deel van de bevolking die thema’s nog te veel minimaliseert of normaliseert. Het idee hebben dat dat erbij hoort."

Was het nu 1712 of 1722?

Nog uit de peiling: Bijna 80 procent van de Vlamingen zegt al gehoord te hebben van de hulplijn 1712. Maar de meesten weten niet waarvoor de hulplijn staat of vergissen zich. Vaak is er verwarring met 1722, het nummer voor niet-dringende hulp bij storm of overstroming. Ook aan die naamsbekendheid moet dus gewerkt worden volgens Van de Voorde. "We overwegen zelfs een naamsverandering naar iets dat de lading beter dekt."

Heb je een vraag over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je (anoniem) terecht bij de hulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij Awel, op het nummer 102 of via de website.

Meest gelezen