Ga naar de inhoud

Belgen in Montréal

Mannen

  • Stijn Desmet
  • Adriaan Dewagtere
  • Enzo Proost
  • Warre Van Damme
  • Rino Vanhooren

 

Vrouwen

  • Tineke den Dulk
  • Hanne Desmet
shorttrackseizoen 2023-2024
20 oktober WB in Montréal (Can) verslag
27 oktober WB in Montréal (Can)
verslag
8 december WB in Peking (Chn) verslag
15 december WB in Seoel (ZKo)  
12 januari EK in Gdansk (Pol)  
9 februari WB in Dresden (Dui)  
16 februari WB in Gdansk (Pol)  
15 maart WK in Rotterdam (Ned)  

BEKIJK: Hanne Desmet pakt brons op 1.500 meter na vroege aanval, ook aflossingsploeg op het podium

 zo 17 december 2023 10:02
" "
Hanne Desmet pakte haar vijfde Wereldbekermedaille dit seizoen.

Seoel is het toneel van de vierde wereldbekermanche shorttrack. Ontdek hier hoe de Belgen het er in de Zuid-Koreaanse hoofdstad vanaf brengt.

WB shorttrack in Seoul

10:02

Aflossingsploeg verrassend op podium bij de mannen

Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Enzo Proost en Warre Van Damme passeerden de eindstreep als vierde, maar klommen dankzij de diskwalificatie van Italië toch op het podium.


Het plekje in de A-finale was al een succes. Het Belgische kwartet koos snel de koppositie. Nadat Zuid-Korea het tempo had opgeschroefd, moesten de Belgische vier langzaam maar zeker veel terrein prijsgeven. 


Een val schakelde de Koreanen uit en bracht China de zege. Nederland eindigde als tweede. Doordat de Italiaan Luca Spechenhauser de Nederlander Itzhak de Laat onreglementair had gehinderd, kwam België de derde plaats toe.

10:00
08:51

Hanne Desmet plukt vruchten van vroege aanval

Een dag na haar triomf op de 1.000 meter heeft Hanne Desmet opnieuw een medaille gepakt. Op de 1.500 meter verraste ze haar medefinalisten met een vroege aanval. De tegenstand aarzelde even en moest zo een stevige remonte inzetten.


Die bleek afmattend, want Desmet bleef lang controle houden over de finale. Ruim over halfweg de race werd ze ingerekend. Toen zaten al heel wat schaatssters op hun tandvlees. De Belgische zakte wel naar de vijfde plek, maar in de slotronde had ze meer in haar tank. Desmet schaatste dankzij haar eindschot alsnog naar een derde plek.


De Zuid-Koreaanse Shim Suk Hee nam de leiding over en bracht landgenote Gilli Kim in positie om haar vierde seizoenszege op deze afstand binnen te halen. Santos-Griswold gleed naar zilver.


In de tussenstand voor de Crystal Globe, een onderscheiding voor de beste allrounders onder de specialisten op de korte baan, bezet Desmet nu met 689 punten de vierde plaats. Dat klassement wordt met 865 punten aangevoerd door de 19-jarige Kim.

08:50

De bronzen race van Hanne Desmet op de 1.500 meter.

16/12/23
09:46

Gemengde aflossingsploeg wint B-finale

Het Belgische gemengde aflossingskwartet heeft in Seoel de B-finale gewonnen. Het viertal haalde het voor Polen, Japan en Duitsland. In het totaalklassement van dit weekend betekent dat de vijfde plek voor de ploeg van bondscoach Ingmar van Riel. De A-finale was na twee pogingen een prooi voor Nederland. Italië eindigde als tweede. Zuid-Korea en de Verenigde Staten deelden de derde plaats. In het Wereldbekerklassement behoudt België de zesde plek. Het was dit seizoen de derde keer dat België de B-finale won.

Drie kwartier nadat ze de zege op de 1000 meter had behaald, vertolkte Hanne Desmet de beslissende rol in de mixed aflossing. In haar tweede beurt bracht ze het Belgische kwartet na het tikje van Tineke den Dulk van de derde naar de eerste plaats. Adriaan Dewagtere en Stijn Desmet maakten het werk vervolgens af. 

09:25

Bekijk de gouden race van Hanne Desmet

08:49

GOUD voor Hanne Desmet op 1.000 meter

Hanne Desmet heeft voor het eerst dit Wereldbekerseizoen goud veroverd op de 1.000 meter. Op het nummer waarop ze op de Olympische Winterspelen brons pakte, was ze in Seoel goed voor goud.

Desmet bleef koelbloedig in de finale. Ze nam in het slot de leiding en stak met een sterke eindsprint nog net een schaats voor de aandringende Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. De Nederlandse Xandra Velzeboer werd 3e.

Voor Hanne Desmet is het haar 4e medaille dit Wereldbekerseizoen. In Montréal pakte ze al twee keer goud op de 1.500 meter en zilver op de 1.000 meter.

08:48
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:44

Gemengde aflossingsploeg schaatst B-finale

De Belgische gemengde shorttrackploeg moet in Seoel vrede nemen met de B-finale. In de halve eindstrijd eindigden Hanne en Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Adriaan Dewagtere als vierde en laatste.

Vlak voor de eerste wissel kwam Dewagtere ten val. Op dat moment lag de ploeg van bondscoach Ingmar van Riel al op de vierde plaats. Met een achterstand van ruim een ronde op winnaar Zuid-Korea kwamen de Belgen over de eindstreep. De Verenigde Staten werden tweede, Polen werd derde. De tweede plaats was vereist om tot de A-finale door te dringen.

In de B-finale komt het Belgische kwartet later vandaag uit tegen Polen, Japan en Duitsland. In de rangschikking voor de wereldbeker bezetten de Belgen de zesde plaats. Bij drie eerdere wereldbekerwedstrijden dit seizoen bleek de B-finale eveneens het hoogste haalbare.

In de herkansingen slaagden Tineke den Dulk en Warre Van Damme er op de 1.500 meter niet in zich bij de halvefinalisten te scharen. Voor Enzo Proost was de horde naar de kwartfinale 1.000 meter te hoog.

15/12/23
10:43

Stijn Desmet loodst mannen naar halve finales

Met een ijzersterke laatste ronde van Stijn Desmet heeft het Belgische mannenaflossingsteam zich voor de halve finale geplaatst.


België eindigde achter Italië als tweede. Het Belgische kwartet bestond naast Desmet uit Adriaan Dewagtere, Warre Van Damme en Enzo Proost. Canada lag vrijwel de gehele race op kop, België lag voortdurend in derde positie, maar verraste met een fikse eindsprint.

06:40

Gemengde aflossing mag naar halve finales

België met Hanne en Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Adriaan Dewagtere heeft zich naar de halve finales van de gemengde aflossing geknokt. België eindigde in zijn reeks tweede achter Italië. De top 2 mocht voort. Kazachstan was derde, Oekraïne vierde.

Er kwamen 13 landen in actie in dit onderdeel.

Na 3 wereldbekerwedstrijden bezet België in de mixed de 6e plaats. China, eerste in de rangschikking, werd in de kwartfinale gediskwalificeerd omdat het kwartet een keer een halve ronde te vroeg wisselde. De beste 8 kwalificeren zich voor de wereldkampioenschappen, die over 3 maanden in Rotterdam worden gehouden.

06:38

Stijn en Hanne Desmet door reeksen 1.500m/1.000m

In het individuele toernooi plaatste Stijn Desmet zich tijdens de ochtendsessie van de openingsdag voor de halve finales op de 1.500 meter. Hanne Desmet verzekerde zich op de 1.000 meter van een plek in de kwartfinales.

Stijn Desmet eindigde in zijn reeks als tweede, Hanne Desmet won haar serie met een voorsprong van ruim 1,5 seconde.

06:02

Petré mist Seoel met hersenschudding

Vorige week in Peking was er eentje met heel wat valpartijen voor de Belgen. Onder meer Ward Petré was een slachtoffer. Hij liep een lichte hersenschudding op en past voor Seoel.

Hij neemt wat rust en bereidt zich voor op het EK half januari in Polen.

06:01
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.