© CourtTV

Moeder (44) die eigen zoon doodmartelde, wordt zelf onwel in rechtszaal als ze foto’s van hem te zien krijgt

Shanda Vander Ark (44) stond eind deze week terecht voor de moord op en marteling van haar 15-jarige zoon Timothy Furgeson. Volgens de autopsie stierf hij aan ondervoeding en onderkoeling. Toen de 44-jarige moeder beelden te zien kreeg van haar zoon vlak voor zijn overlijden, werd ze onwel.

lto

Op de foto’s was het frêle lichaam van de tiener te zien. De tiener met autisme en een spraak- en motorische beperking kreeg van zijn moeder enkel brood met hete saus te eten. Slapen mocht hij niet en hij werd ook nog eens gestraft met ijskoude baden. Toen Vander Ark donderdag de beelden te zien kreeg, begon ze te hyperventileren.

Toen aanklager Matt Roberts haar de foto’s overhandigde en vroeg of Timothy er zo uitzag de laatste keer dat ze hem in bad stopte, begon de vrouw te kokhalzen. Waarna ze buiten het zicht van de jury moest overgeven. Een dag later werd Vander Ark - die vijf biologische kinderen heeft - schuldig bevonden aan het martelen en vermoorden van Timothy.

Ook Timothy’s broer Paul (20) is aangeklaagd voor eerstegraads kindermishandeling. Maar hij getuigde ook tegen zijn moeder in de rechtszaal en verwees naar het Stockholmsyndroom. “Ik verlangde naar een rolmodel en zou er alles aan doen om ze trots te maken. Het is geen excuus, dat weet ik, maar ik ben blij dat ik het beseft heb en mijn gedrag kon corrigeren”, aldus Paul.

Pikante hete saus op genitaliën

Vander Ark getuigde eerder ook dat ze de pikante hete saus, die ze Timothy met brood liet eten, gekocht had nadat Paul had aangegeven dat het een goed idee was om Timothy te straffen. Uit berichten tussen de twee bleek ook dat de moeder zich afvroeg of ze de hete saus over de genitaliën van Timothy moest laten vallen. “Ik vraag me af hoe dat zou aanvoelen. Ik zeg niet dat je hem daar moet aanraken, helemaal niet maar een klein beetje druppelen, dat lijkt me verschrikkelijk”, klonk het.

Volgens haar advocaat begreep Vander Ark niet welke schade ze haar zoon aandeed en wist ze ook niet dat hij honger leed. Volgens de 44-jarige moeder had ze de voorraadkast, koelkast en de vriezers op slot gedaan omdat Timothy bevroren voedsel en ongekookt vlees probeerde te eten.

Het huis hing ook vol met bewegingssensoren, alarmen en live camera’s. Ook de kleine kast waar de jongen sliep, zat vol.

Geen voogdij

De moeder had volgens de autoriteiten niet de wettelijke voogdij over Timothy. Na een onderzoek tussen 2009 en 2012 werd namelijk al besloten dat ze niet geschikt was en stemde de vrouw ermee in om afstand te doen van de voogdij. Haar kinderen moesten allemaal naar hun vader, Eric Furgeson, en de vrouw zou hem alimentatie betalen. Maar dat gebeurde niet.

Volgens Vander Ark zorgde het vertrek van haar vriend Adam ervoor dat het gedrag van haar zoon “uit de hand liep”. “Er waren situaties waarin hij opzettelijk iedereen wakker hield”, zei ze in de rechtszaal. Zo zou hij volgens zijn moeder opzettelijk de alarmen laten afgaan die zij geïnstalleerd had in heel het huis.

Uren voordat Timothy stierf, stopte Paul hem naar verluidt bijna negen uur in een ijsbad. Paul vertelde de jury dat hij zijn broer had misbruikt op vraag van zijn moeder.

De veroordeling van Vander Ark staat gepland voor 29 januari 2024. De vrouw kan levenslang krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer