Paul Fierens

Opnieuw actie van klimaatactivisten Code Rood in Antwerpen, dit keer toegestane manifestatie

In Antwerpen voeren zo'n 200 klimaatactivisten van de actiegroep Code Rood voor de tweede dag op rij actie tegen de luchthaven van Deurne. De manifestanten verzamelden aan het station van Berchem, om van daaruit richting de luchthaven te stappen. Dit keer gaat het om een toegestane manifestatie onder politiebegeleiding. Ook in Luik is er deze namiddag nog een manifestatie.

De klimaatactivisten van actiegroep Code Rood voeren opnieuw actie tegen de luchthaven van Deurne. Zaterdag kon de politie een grote actie aan de luchthaven verhinderen. Honderden actievoerders probeerden de luchthaven binnen te dringen om het toenemend aantal privévluchten aan te kaarten.

De politie was er aanwezig met een helikopter. Een deel van de actiegroep maakte een gat in het hekwerk rond de luchthaven en kon even het tarmac oplopen. In totaal werden 535 mensen gisteren opgepakt, 75 mensen riskeren een vervolging voor het betreden van de landingsbaan en voor weerspannigheid. 

Toegestane manifestatie

Vandaag stond er opnieuw een actie op het programma. Dit keer ging het om een toegestane manifestatie. Een 200-tal manifestanten verzamelden aan het station van Berchem om samen naar de luchthaven van Deurne te stappen. Alles gebeurt onder politiebegeleiding. "Op dit moment is alles rustig aan het verlopen, zoals afgesproken", zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

Wat is Code Rood?

Code Rood is een groep van klimaatactivisten die acties uitvoeren waarbij ze soms de wet overtreden, zogenoemde “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Afgelopen juli bezette de klimaatactiegroep vier dagen lang de site in het Luikse Flémalle waar Engie een nieuwe gascentrale wil bouwen.

In oktober 2022 blokkeerden de activisten ook al de toegang tot sites van Total Energies in Feluy (Henegouwen) en Wandre (Luik). VRT NWS volgde die actie toen van dichtbij, het verslag daarover kan je hier herbekijken. De acties van Code Rood worden gesteund door onder andere Greenpeace, Youth for Climate en Extinction Rebellion. 

De activisten aan het station van Antwerpen Berchem.
Paul Fierens
De activisten aan de luchthaven van Deurne.
Paul Fierens

Meest gelezen