Deken Ali Cornelissis overhandigde de sleutels van de Lummense kerk aan pastoor Michael.© Koen Luts

Pastoor Michael Devanesan uit India waakt nu over parochianen in Lummen

Lummen -

Michael Devanesan (48) uit India is aangesteld als pastoor van de pastorale eenheid Sint-Anna Lummen. In het bisdom Hasselt zijn vier Indische priesters actief. Michael werd 5 jaar geleden door zijn congregatie naar België gestuurd.

Koen Luts

Enkele decennia geleden waren in Lummen-centrum een pastoor en twee kapelaans actief. Zelfs Meldert, Linkhout, Genenbos en Thiewinkel hadden een eigen priester. Pastoormoderator Tony Vandekerkhof: “Nog geen halve eeuw geleden waren er zowat 20 Vlaamse priesters actief in de 14 parochies van Lummen, Herk-de-Stad en Halen. In die tijd trokken heel veel Lummense missionarissen en zusters naar verre landen, nu krijgen we de omgekeerde beweging.”

Michael Devanesan uit India werd dus aangesteld als pastoor van Lummen. Hij is een missionaris die door zijn congregatie naar Europa werd gestuurd. “Eerst was ik 9 jaar missionaris dichtbij Loreto in het midden van Italië. Vijf jaar geleden werd ik naar België gestuurd. Ik volgde Nederlandse lessen in het PCVO in Hasselt en ook in het Instituut van Levende Talen in Leuven. Niet eenvoudig, want in mijn moedertaal Tamil gebruiken we 217 letters en ons geschrift is ook helemaal anders. Ik was pastoor in Waterschei, Winterslag, Borgloon en nu dus in Lummen. Ook in India is het nu bijna winter, maar overdag is het er nog meestal 30 graden. Ik vind het hier dus koud”, lacht de priester.

In Lummen werd samen met Michael Devanesan ook diaken Stefan Munters benoemd. “Samen zijn we in Lummen, Herk-de-Stad en Halen verantwoordelijk voor 14 parochies of bijna 38.000 parochianen”, aldus pastoormoderator Tony Vandekerkhof.

De voorbije jaren veranderden er nog heel wat dingen. De pastorijen van Linkhout, Genenbos en Thiewinkel werden gesloopt, die van Meldert werd verkocht. Pastoormoderator Tony Vandekerkhof woont nog in de Lummense pastorij, maar die komt leeg te staan als hij volgend jaar naar Herk-de-Stad verhuist. Pastoor Michael is niet de eerste buitenlandse priester in Lummen. In 2011 werd Innocent Ouedraogo afkomstig uit het West-Afrikaanse Burkina Faso, al aangesteld als pastoor in Lummen. Hij kreeg in 2018 een nieuwe opdracht in Neerpelt, in 2022 in Hamont-Achel, nu is hij actief in Borgloon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer