Jupiler Pro League - speeldag 18 - 17/12/23 - 18:31
89'
George Ilenikhena
89'
1 - 1

Veel intensiteit, kansen en twee goals. Antwerp en Anderlecht hebben de punten gedeeld na een meeslepende topper. Lange tijd leek doelman Butez de pineut te worden na een misser in de openingsfase, maar net als woensdag toonde de ingevallen Ilenikhena zich van goudwaarde door voor de gelijkmaker te zorgen. Keita zag de winnende treffer nog uiteen spatten op de paal.

Antwerp - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Anderlecht lijkt de volle buit te pakken na een beklijvende topper, maar dat is buiten George Ilenikhena gerekend. In de slotfase kan de invaller Antwerp alsnog langszij brengen en paars-wit ontsnapt daarna zelfs nog aan de nederlaag.

• Man van de match: Wat een week voor George Ilenikhena! Afgelopen woensdag bracht de tiener de Bosuil in extase met zijn late winning goal tegen Barcelona en ook vanavond bleek de invaller weer van goudwaarde met zijn gelijkmaker in de slotfase.

• Opvallend: Antwerp kon een nederlaag op de valreep vermijden, maar winnen tegen Anderlecht lukte al voor de zevende keer op rij niet. De laatste overwinning van Antwerp tegen paars-wit dateert al van 7 november 2021.

Leoni straft flater van Butez genadeloos af

Bij Antwerp zaten ze nog op een wolk na de stuntzege tegen Barcelona, maar The Great Old tuimelde daar na nog geen tien minuten al pijnlijk af. Jean Butez liet een ongevaarlijke voorzet van Sardellla door zijn handen glippen en Théo Leoni bedankte voor zijn basisplaats met een makkelijk doelpunt.

Het vroege kerstcadeau gaf Anderlecht vleugels, de bezoekers maakten het Antwerp in de openingsfase knap lastig met fris combinatiespel. Gaandeweg kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Rond het halfuur kreeg Kerk na een heerlijke pass van Janssen zelfs een uitgelezen kans op de 1-1, maar hij mikte ze op Schmeichel. In de herneming kon ook Ekkelenkamp niet scoren.

Kort daarna kwam diezelfde Ekkelenkamp weer dicht bij de gelijkmaker na een mooie één-twee met Janssen. Opnieuw kwam Schmeichel als winnaar uit de strijd met een knappe redding.

In een boeiende eerste helft ontsnapte Antwerp kort voor de rust aan de 0-2. Met een heerlijke pass buitenkant voet bracht Stroeykens Dreyer alleen voor Butez. Nummer 12 leek in de maak voor de topschutter van paars-wit, maar de Deen besloot zwak en binnen het bereik van Butez.

Ilenikhena brengt weer verlossing voor Antwerp

Enkele supporters van Antwerp zorgden voor de start van de tweede helft voor vuurwerk in de tribunes. Het bleek een voorbode van nog meer vuurwerk op het veld. Schmeichel werd meteen op de proef gesteld door Bataille, terwijl Dreyer aan de overkant opnieuw dicht bij de 0-2 kwam. De Deen krulde zijn afstandsschot tegen de paal.

Antwerp zette Anderlecht met energiek spel onder druk, maar gaf ook kansen weg. Met een schot door de benen van Alderweireld zette Dolberg Butez op het verkeerde been, de doelman kon alleen toekijken hoe het schot rakelings naast ging.

De thuisploeg bleef jagen op de gelijkmaker en in de slotfase kraakte Anderlecht dan toch. Alderweireld verlengde een lage voorzet van Ejuke met wat meeval tot bij Ilenikhena en de invaller tikte de gelijkmaker in doel. Bijna werd het zelfs nog 2-1 toen een heerlijk afstandsschot van Keita op de paal strandde. Schmeichel moest ook nog alert zijn op een poging van Janssen.

Anderlecht moet na de puntendeling tegen Standard dus opnieuw vrede nemen met een punt in een topwedstrijd. Paars-wit ziet Union zo al ruim acht punten uitlopen. Voor Antwerp bedraagt de kloof met de competitieleider al 13 punten.

"Hadden dik verdiend te winnen" vs. "Dit is het juiste resultaat"

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "We hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd te winnen. We hadden dat uiteindelijk ook verdiend. In de eerste helft hadden we geen goede druk op Anderlecht, zij hadden telkens een extra man op het middenveld. Butez maakte een ongelofelijke fout bij de 0-1. Die maakt hij normaal niet, normaal gezien redt hij ons. Met Kerk kregen we één van de grootste kansen in de eerste helft, maar we maakten die niet af. In de tweede helft had Augustinsson een tweede gele kaart kunnen krijgen. Dolberg en Dreyer kregen toen nog een kans en dat was het voor Anderlecht. Als je dan onze mogelijkheden ziet, met op het einde nog dat schot op de paal. Ik denk dat wij het dik verdiend hadden om te winnen. In de kleedkamer was het doodstil, iedereen is zwaar teleurgesteld. Dat is het mooiste compliment aan onszelf. We waren nu in vier wedstrijden in tien dagen de bovenliggende partij in de intensiteit, in de manier van voetballen. We laten ons niet van de wijs brengen, ook niet als we zo'n goal tegen krijgen. We kunnen ons aanpassen in de wedstrijd zonder gekke dingen te doen. Je moet dan natuurlijk wat geluk hebben dat die bal valt. Hoe het met Wijndal is? Hij kreeg een flinke tik van Sardella, ik stond er vlakbij en voor mij was dat rood. Hij heeft een flinke bloeduitstorting op zijn bovenbeen, dat kan wel even duren."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Deze wedstrijd was reclame voor het Belgische voetbal met twee teams die wilden voetballen. Wij speelden heel goed in de eerste helft en brachten Antwerp vaak in de problemen. In de tweede helft had Antwerp de bovenhand, ze zetten ons zwaar onder druk op zoek naar de gelijkmaker. Het is altijd vervelend als je nog zo laat een tegendoelpunt slikt, maar ik denk dat dit het juiste resultaat is. Beide ploegen verdienden vandaag een punt. Het verschil met vorige week is dat we hier op een uitstekende grasmat konden spelen en dan krijg je goed voetbal. Op ons veld is het nu veel moeilijker om ons spel te ontwikkelen. Ik was heel blij met het lef dat we in de eerste helft toonden. In de tweede helft lieten we onze kansen onbenut. Alderweireld redde een bal op de lijn, Dreyer raakte de paal en Dolberg pakte uit met een prima schot. Daar hadden we de wedstrijd kunnen beslissen. Maar we verloren te veel duels en leden te vaak balbezit, dat hielp Antwerp om de druk op ons te houden. Met Hazard en Amuzu misten we vandaag wel twee topspelers, bovendien was Delaney te ziek om te spelen. Dat is natuurlijk niet ideaal. Daarom ben ik heel blij met hoe we de wedstrijd aangepakt hebben. Ze hebben als een team gevochten."

• Mandela Keita (Antwerp): "Het was een heel intense wedstrijd, met een sterke prestatie van beide ploegen. Op basis van de tweede helft hadden wij de wedstrijd wel kunnen winnen. Dat tikkeltje geluk hadden we vandaag niet, hopelijk kunnen we tegen Westerlo wel de drie punten pakken. We zijn er altijd in blijven geloven dat die goal nog zou vallen en zijn blijven strijden tot de laatste minuut. Ik hoopte dat mijn schot in de kruising zou vliegen, maar jammer genoeg was het tegen de paal. George (Ilenikhena, red.) is een heel belangrijke speler, net als iedereen in dit team. Hij werkt heel hard voor de ploeg en verdient deze goal."

• Jelle Bataille (Antwerp): "We scoren redelijk makkelijk de laatste weken, zeker George. Er wacht hem een grote toekomst en dat is hem ook gegund, want hij werkt keihard. Maar ik denk dat er meer in zat, we hadden de drie punten moeten thuishouden. We moeten het positieve eruit halen. We zetten goed druk in de tweede helft en creëerden enorm veel kansen. Het was een kwestie van op het juiste moment de goal te maken en dat is niet gebeurd. We moeten nu in die laatste twee wedstrijden 4 op 6 of 6 op 6 ambiëren om zo met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Of ik me zorgen maak over de kloof met Union? Niet echt, in België worden de punten toch gehalveerd."

Fase per fase

90+7'

Einde

Een bijzonder boeiende strijd tussen Antwerp en Anderlecht eindigt in een billijk 1-1-gelijkspel. Een flater van Butez bracht paars-wit al vroeg op voorsprong en de bezoekers lieten nadien de kans liggen om de voorsprong verder uit te diepen. Antwerp bleef onvermoeibaar jagen op de gelijkmaker en in het slot zorgde Ilenikhena opnieuw voor de verlossing. Na zijn winning goal tegen Barcelona bezorgde hij Antwerp nu op de valreep een punt.

90+6' tweede helft
90+6'

Schmeichel voorkomt de 2-1

De laatste kans van de wedstrijd is voor Antwerp. Janssen haalt in de draai uit met een lage knal, maar besluit pal op Schmeichel.

90+5'

Ilenikhena komt maar net te kort op een soort voorzet-schot van Bataille. Hij kan de bal net niet raken, Anderlecht komt weer met de schrik vrij.

90+4'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90+4'
wissel
90+3'

Keita op de paal!

Antwerp wil meer en bijna lukt dat ook nog. Keita pakt uit met een heerlijk afstandsschot en ziet zijn knal uiteenspatten op de paal. Anderlecht kruipt door het oog van de naald.

90+2'

Geel voor Debast

Debast loopt nog tegen een gele kaart aan. Hij is zo geschorst voor de volgende wedstrijd tegen Racing Genk.

90+2'
Anderlecht
90+1'

Meteen reactie van Anderlecht. De bal wordt nog net voor de neus van de doorgebroken Rits in hoekschop gewerkt. Die levert niks op.

90'
89'

Ilenikhena maakt gelijk!

Daar is dan toch de gelijkmaker voor Antwerp! Weer is het Ilenikhena die het verschil maakt. Alderweireld verlengt een lage voorzet van Ejuke met wat meeval tot bij Ilenikhena en die treft van dichtbij raak.

88'

De tijd begint te dringen voor Antwerp. Van Bommel gooit Van den Bosch nog in de strijd. Ekkelenkamp mag gaan rusten.

84'
84'

Vazquez en Diawara, zij worden er bij Anderlecht nog in gedropt. Voor Dolberg en Stroeykens zit de wedstrijd er op.