© Dick Demey

KRC Genk 4 KV Kortrijk 0 

Eindelijk drie op een rij: Genk vreet weerloze rode lantaarn op met huid en haar

Genk -

Geen twee zonder drie: KRC Genk heeft zijn eerste reeksje neergezet. Rode lantaarn Kortrijk onderging weerloos het spel van kat en muis (4-0), de toppers op Anderlecht en thuis tegen Antwerp kunnen nog voor een boeiend eindejaar zorgen.

Marnik Geukens

Wouter Vrancken gaf diep in de spits de beweeglijke Sor de voorkeur op targetman Arokodare. Die keuze leek al na minder dan drie minuten de vroeg openingstreffer op te leveren. Onder druk van de jagende Sor speelde Joao Silva veel te kort terug op zijn doelman. Tom Vandeberghe won echter één op één het duel met Sor, die zijn plaatsbal binnen het bereik van de bezoekende keeper plaatste.

Paintsil opent de score

Het was meteen alle hens aan dek bij de rode lantaarn, die met Kadri zijn meest behendige speler moest missen wegens een blessure. Alleen de snelle Davies bleef voorin om af en toe voor een beetje zuurstof te zorgen, in zijn rug moesten een lijn van vijf en eentje van vier de Genkse aanvalsgolven opvangen.

Snelle balwisselingen en vooral onophoudelijke loopacties moesten en zouden de West-Vlaamse muur slopen. Het was allesbehalve toeval dat halfweg de eerste helft een weergaloze El Khannouss met een heerlijke balletje met buitenkant rechts een beslissende bres sloeg. Weer koos Sor het ruime sop, Paintsil kreeg het balletje breed in twee keer voorbij een nochtans opnieuw attente Vandenbergh (1-0). Meteen al de derde goal van de Ghanees in evenveel wedstrijden.

Sor verdubbelt

De oververdiende voorsprong deed de vice-kampioen niet op zijn lauweren rusten. Heynen probeerde zijn knappe goal van donderdag te kopiëren maar weer redde Vandenberghe spectaculair. Hrosovsky trapte uit de draai over met links en Sor zag een deviatie over doel verdwijnen. Met een indrukwekkende hoge pressing na elk balverlies hield Genk de druk op de ketel, de 2-0 leek slechts een kwestie van tijd.

De tweede helft was welgeteld drie minuten onderweg, toen de thuisploeg al een tweede keer loon naar werken kreeg. Ditmaal stuurde Hrosovsky de aalvlugge Sor, die net voordien al voorlangs had geknald, in het straatje. De Nigeriaan twijfelde niet en scoorde onhoudbaar in de korte hoek: 2-0.

Derde en vierde goal

Het hek was van de dam. Een moedeloos Kortrijk, dat de wedstrijd onderging als een derdeklasser in de zestiende finales van de beker, boog het hoofd en incasseerde binnen de tien minuten twee extra doelpunten. Eerst mocht Paintsil de beslissende bal afschieten in de flipperkast (3-0), daarna haalde Mampassi de snellere Fadera onderuit in de grote rechthoek. Paintsil, die donderdag nog minste van op de stip en pas op nummer 2 staat op het lijstje van strafschopnemers, aasde op zijn hattrick maar kon na intens overleg toch worden overtuigd om de eer aan kapitein Heynen te laten. Die bekroonde zijn sterke prestatie met een vlekkeloze trap in de linkerbenedenhoek: 4-0.

Boeiend eindejaar

Het spel van kat en muis ging onverstoord verder, Wouter Vrancken gunde ook de bankzitters een deel van de speelvreugde. Luca Oyen werd door Heynen alleen voor doel gezet maar de Genkse youngster mikte de prima kans over. Ook een overenthousiaste Bonsu Baah en El Ouahdi vonden het doelkader niet. Hrosovsky trof nog de paal.

Het kon de pret amper bederven. KRC Genk won voor het eerst dit seizoen drie matchen op rij en komt naast Antwerp op de vierde plaats. Nummer twee Anderlecht staat vijf punten hoger, de toppers Anderlecht-Genk en Genk-Antwerp beloven nog een boeiend eindejaar.

KRC GENK: Vandevoordt - Munoz, Cuesta, McKenzie, Kayembe - Hrosovsky, Heynen - Paintsil, El Khannouss, Fadera - Sor.

KV KORTRIJK: Vandenberghe - Mehssatou, Mampassi, Joao Silva, Radovanovic, De Neve - Kana, Sissako, Bruno - Avenatti - Davies.

VERVANGINGEN: 61’ Bruno en Avenatti door El Idrissy en Ojo, 64’ Sor en Munoz door Zeqiri en El Ouahdi, 76’ Paintsil en Fadera door Bonsu Baah en Oyen, 80’ El Khannouss door Galarza, 86’ Davies en Kana door Mighten en Audoor.

DOELPUNTEN: 23’ Paintsil 1-0, 49’ Sor 2-0, 54’ Paintsil 3-0, 60’ Heynen 4-0.

STRAFSCHOPPEN: 60’ Heynen (omgezet).

GELE KAARTEN: 45’ Avenatti (late tackle), 58’ Mampassi (strafschopfout).

TOESCHOUWERS: 14.167.

SCHEIDSRECHTER: Bram Van Driessche.

Aangeboden door onze partners