Het Ozempic-effect, maar dan zonder Ozempic? Deze eetstijl tempert je eetlust even goed als het medicijn

Vlot vermageren zoals met Ozempic, maar dan zonder het diabetesmedicijn dat momenteel razend populair is omdat het tot gewichtsverlies leidt? Dat kan ook gewoon met voeding. “En mits een gedragsverandering, wat niet simpel is”, aldus Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA.

Hanne Vandenweghe

Diabetesmedicijn Ozempic, toegediend met een spuitje, is op dit moment hét afslankmiddel van de sterren. Hoewel je er flink misselijk kunt van worden en diarree niet uitgesloten is, is er een andere nevenwerking die voor velen niet opweegt tegen de mogelijke nadelen: wie het gebruikt, valt spectaculair af. Makkelijk. En snel.

Wat kan het medicijn wat een dieet niet kan? Of kan je toch een vergelijkbaar gewichtsverlies bereiken door je eetpatroon te herbekijken. “Ozempic werkt op twee manieren: enerzijds zorgt het middel voor een snellere verzadiging, anderzijds voorkomt het dat je hongergevoel snel terugkeert. Wil je kilo’s verliezen door je voeding aan te passen, dan moet je naar die twee systemen kijken”, zegt Michaël Sels.

LEES OOK:Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining en komen de kilo’s dan echt nooit meer terug?

Verbeter verzadiging

“Mensen die willen vermageren gaan vaak dingen schrappen. Bijna elk dieet werkt zo. Bij intermittent fasting sla je een maaltijd over, bij het ketogeen dieet mijd je koolhydraten, enzovoort … Schrappen is echter nooit een goed plan. Door deze aanpak zijn mensen als het ware grazers geworden . Als ze zich hongerig voelen eten ze een yoghurtje, een uur later een rijstwafel, nog even later een stuk fruit. Op het einde van de dag heb je misschien wel zeven keer gegeten”, klinkt het.

Volgens de expert zijn drie zaken belangrijk om hetzelfde effect als dat van Ozempic op termijn te benaderen. “Voeg volume en vezels toe aan maaltijden. Die geven een verzadigd gevoel. Als je doorgaans drie sneden brood (90 gram) met evenveel plakjes kaas eet, kom je aan een totaal van ongeveer 150 gram. Dat is weinig. Wat mensen die willen vermageren dan vaak doen, is een boterham weglaten. Zo neemt het hongergevoel alleen maar toe. Het is beter om te compenseren met extra volume, bijvoorbeeld in de vorm van een kom soep van 250 ml of een bord groenten. Niets schrappen dus, maar meer van de goede dingen toevoegen.”

Een tweede belangrijk aspect om dat verzadigingsgevoel naar een hoger niveau te tillen is het opnemen van proteïnen. “Dan voel je je tijdens de maaltijd zelf sneller verzadigd”, weet Sels. “Tot slot is het belangrijk om de hoeveelheid snelle suikers te beperken, maar voor trage koolhydraten (bruine rijst, bruine pasta ...) te kiezen. Vervang enkele paaseitjes bijvoorbeeld door een appel: je hebt meer volume toegevoegd, waardoor je jezelf voller voelt, én je hebt trage koolhydraten binnen, waardoor je straks niet uitgehongerd aan de volgende maaltijd begint.”

Gedragsverandering

Een simpel driestappenplan om tot complete en gezonde maaltijden te komen met gewichtsverlies als eindresultaat, zo lijkt het. In de praktijk ligt het net iets moeilijker. “De truc is om er een gewoonte van te maken. Ook mensen die Ozempic gebruiken worden aangewezen om gezonde voeding te eten om later, als ze de spuitjes afbouwen, niet weer al hun kilo’s bij te komen. Het medicijn helpt hen om die gedragsverandering makkelijker te realiseren, maar een nieuwe en gezondere gewoonte kan ook aangeleerd worden met gedragstherapie. Daarin gaat men op zoek naar waar het bestaande eetgedrag vandaan komt.” De drie pijlers om het effect van het medicijn na te bootsen is één luik van het verhaal, de gedragsverandering is een ander, vaak complexer gegeven. “Gedrag veranderen is moeilijk en neemt tijd, gemiddeld zes tot achttien maanden, in beslag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer