© TVL

Helft Limburgse bouwbedrijven verwacht dit jaar omzetstijging

De helft van de Limburgse bouwbedrijven, bij wie Voka-Kamer van Koophandel en Confederatie Bouw Limburg een rondvraag deden, verwacht dat de totale omzet dit jaar zal stijgen.

Belga

Voor het tweede jaar op rij zijn de verwachtingen positief. "Bovendien lijkt de buitenlandse concurrentie te stagneren en zijn de Limburgse bouwondernemingen meer dan vorig jaar van plan om nieuwe tewerkstelling te creëren. Zowel in het najaar van 2016, als in 2017 verwachten de Limburgse bouwondernemingen voor extra tewerkstelling te zorgen", aldus Johann Leten van Voka Limburg.

Buitenlandse concurrentie

Volgens Voka zorgt de bouwsector ervoor dat de Limburgse economie geen sterkere terugval kent. "Op het eerste gezicht zijn de cijfers positiever dan vorig jaar. De omzet neemt toe, de winst en orderportefeuille blijven op het niveau van vorig jaar. In vergelijking met de voorbije jaren verwachten de Limburgse bedrijven minder concurrentie uit het buitenland, maar er hangen ook donkere wolken boven de sector. Firma's willen groeien, maar ze lijken steeds moeilijker geschikte arbeidskrachten te vinden waardoor ze voor nieuwe werknemers meer en meer over de grens gaan kijken", gaat Leten verder.

Bijna een derde van de Limburgse bouwondernemingen (31 procent) doet een beroep op buitenlandse werknemers (32 procent in 2015). Het gaat dus om een relatief kleine daling. Vorig jaar was de loonkost de voornaamste reden om arbeidskrachten in het buitenland te zoeken. Achttien procent vindt nu vooral de krapte op de arbeidsmarkt een reden om over de landsgrenzen naar personeel te gaan zoeken.

"De voorbije jaren voelde de bouwsector de hete adem van de buitenlandse concurrentie. In 2014 had 64 procent van de Limburgse bouwondernemingen de indruk opdrachten te verliezen aan buitenlandse concurrentie. Vorig jaar steeg dit zelfs tot 70 procent van de bedrijven. Dit jaar stellen we een sterke terugval vast in de buitenlandse concurrentie. Slechts 41 procent van de respondenten beweert opdrachten te verliezen aan buitenlandse concurrenten. Net zoals vorig jaar komt nog twee derde van de concurrentie uit Nederland. Ook de Poolse concurrentie neemt toe. Verder lijkt ook de concurrentie uit Roemenië en Bulgarije toe te nemen", zegt Chris Slaets, directeur van de confederatie Bouw Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer