Huis van "eilandbewoner" Geert uit Lo-Reninge nog altijd onbewoonbaar na wateroverlast: "Teddybeer is gered, stripcollectie is naar de vaantjes"

Anderhalve maand na de wateroverlast in de Westhoek is het huis van "eilandbewoner" Geert de Bruijne uit Lo-Reninge nog altijd onbewoonbaar. "Overal waar je kijkt, is er schade. Ik krijg gelukkig wel nog veel hulp", vertelt hij aan Radio2-reporter Margaux van de regio. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor "Goeiemorgen morgen!" op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Anderhalve maand geleden was het huis van Geert de Bruijne uit Lo-Reninge een eiland in een zee van water. "Het water heeft hier tot 45 centimeter hoog gestaan", zegt Geert. "Overal waar je kijkt, is er schade. De bouwdrogers draaien nog steeds. Ik laat hier elke dag de open haard branden om de boel verder te doen drogen."

De balans? "90 procent van het meubilair is goed voor de container. De vloer is uitgebroken, de keuken volgt nog. Er is op sommige plaatsen geen elektriciteit meer. Heel wat toestellen, kleren en boeken zijn stuk. Er is veel waterschade, maar ook vochtschade. De televisie aan de muur is bijvoorbeeld stuk omdat die al te lang in een vochtige ruimte hangt."

Teddybeer gered

"Meubilair is vervangbaar", zegt Geert. "Familiefoto's en schilderijen heb ik gelukkig kunnen redden. De teddybeer die ik van mijn moeder kreeg toen ik vier maanden oud was ook. Dat zijn spullen met een zeer grote sentimentele waarde. Mijn stripcollectie van zo'n 1.500 stuks is wel naar de vaantjes."

Geert hoopt binnen een maand terug te keren. "Het ergste is achter de rug. Eens hier een bed of zetel kan staan, kom ik hier terug wonen. Ik kan me perfect behelpen met een kookplaat", zegt hij.

"De hulp toen en nu is enorm", zegt Geert. "Niet alleen van de brandweer en lokale verenigen. Ik heb ook heel wat steun gekregen van mensen die aan de andere kant van het land wonen. Dat is hartverwarmend. Zelfs nu komen jongeren van de jeugdbeweging nog helpen met opruimen."

Meest gelezen