© Getty Images

Stress? Een handvol noten helpt om kalmer te worden

Wie veel stress ervaart, doet er volgens wetenschappers aan het King’s college in Londen goed aan om een handje noten te eten. Amandelnoten om precies te zijn. Volgens de onderzoekers laten die je hart beter reageren op stressprikkels.

Hanne Vandenweghe

De studie, verschenen in het vakblad The American journal of clinical nutrition, toont aan dat je door typische snacks in te ruilen voor amandelnoten de manier kan verbeteren waarop je hart reageert op mentale stress.

In het onderzoek ging een groep vrijwilligers zes weken lang een mentale uitdaging aan die veel stress veroorzaakte. Concreet moesten ze gekleurde woorden lezen. Bijvoorbeeld ‘rood’, maar dan in het groen geschreven. Daardoor ontstond er acute stress. Tijdens de testjes werd hun hartslagvariabiliteit (HRV) gemeten. HRV is een belangrijke maatstaf voor stress. Hoe hoger, hoe beter je lichaam met stress kan omgaan. Hoe lager, hoe minder veerkracht je hebt. Dat laatste is slecht nieuws, want mentale stress is een van de psychosociale factoren waarvan wordt gedacht dat ze bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Wat blijkt uit het experiment? Degenen die zes weken lang amandelen aten in plaats van een populaire snack met hetzelfde aantal calorieën, hadden hun hartslagvariabiliteit aanzienlijk verbeterd. “Deze studie toont aan dat de eenvoudige voedingsstrategie, waarbij typische snacks worden geruild voor amandelen, de veerkracht tegen nadelige cardiovasculaire effecten van mentale stress kan versterken door de hartslag beter te reguleren”, aldus hoofdonderzoeker Wendy Hall.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer