Navalny tijdens een videoverbinding vanuit zijn cel, in mei 2022.
AFP or licensors

Bezorgdheid om Aleksej Navalny groeit, VN-rapporteur: "Dit komt neer op een gedwongen verdwijning"

Een mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties dringt er bij Rusland op aan om oppositieleider Aleksej Navalny vrij te laten. Zijn advocaten hebben hem al anderhalve week niet meer gezien en weten niet waar hij is. De bezorgdheid om zijn lot neemt toe. "Dit komt neer op een gedwongen verdwijning."

Aleksej Navalny, de belangrijkste opposant van de Russische president Vladimir Poetin, heeft vandaag opnieuw een hoorzitting gemist in de rechtbank. Navalny is al verschillende keren veroordeeld en zit al sinds 2021 in de cel. Hij moet nog meer dan 20 jaar uitzitten. Omdat er nieuwe onderzoeken tegen hem lopen, moet hij geregeld vanuit de gevangenis via videoverbindingen hoorzittingen bijwonen.

Het zijn zowat de enige momenten dat zijn advocaten, familie en medestanders hem te zien krijgen, maar Navalny heeft de voorbije dagen al enkele van die hoorzittingen gemist. Zijn advocaten hebben hem sinds 6 december niet meer gezien en weten niet waar hij is.

Vandaag luidde de officiĆ«le uitleg dat er technische problemenĀ  waren. Ook bij eerdere gemiste zittingen werd dat argument gebruikt. Maar later op de dag lieten de gevangenisautoriteiten weten dat Navalny niet meer in hun gevangenis zit. De rechter kon niet anders dan de zitting schorsen.

Mariana Katzarova, speciaal VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Rusland, dringt er bij de Russische overheid op aan om Navalny vrij te laten. "Ik maak me grote zorgen over het feit dat de Russische autoriteiten de verblijfplaats en gezondheidstoestand van Navalny niet bekendmaken, wat neerkomt op een gedwongen verdwijning."

Brieven naar 200 gevangenissen

Katzarova liet weten dat de familie en advocaten van Navalny brieven hebben gestuurd naar meer dan 200 gevangenissen in een poging om zijn verblijfplaats te achterhalen. "Als antwoord kregen ze aanvankelijk de informatie dat hij misschien in een strafkolonie in Omsk zou zitten, maar dat werd later ontkend."

Katzarova werd door de VN-Mensenrechtenraad tot onafhankelijke experte benoemd. Ze spreekt echter niet in naam van de Verenigde Naties. Volgens haar is de meest recente veroordeling van Navalny wegens extremisme, waarvoor hij 19 jaar kreeg, niet gegrond.

Ze beschouwt de "onophoudelijke vervolging" van Navalny ook als een schending van de mensenrechten. "Meneer Navalny en alle mensen die willekeurig worden vastgehouden, moeten onmiddellijk vrijgelaten worden, moeten verhaal kunnen halen en vergoed worden voor alle geleden schade."

Wie is Aleksej Navalny?

  • Russische politicus, advocaat en anticorruptieactivist.
  • Bekend om zijn scherpe kritiek op president Vladimir Poetin en de heersende elite in Rusland.
  • In 2013 en 2018 probeerde hij zich kandidaat te stellen voor de Russische presidentsverkiezingen, maar hij werd niet toegelaten.
  • Werd herhaaldelijk gearresteerd en gevangengezet vanwege zijn activisme en politieke betrokkenheid.
  • Overleefde in augustus 2020 een vergiftigingspoging waarvan hij de Russische overheid beschuldigde. Keerde terug naar Rusland in januari 2021 en werd onmiddellijk gearresteerd.
  • In 2021 werd Navalny veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Het jaar daarna nog eens tot 9 jaar cel, samen goed voor een straf van meer dan 11 jaar. Dit jaar kwam daar nog een straf van 19 jaar bovenop.

Meest gelezen