Archiefbeeld
BELGA/CLAESSEN

"Geweld tegen brandweer is niet om te lachen": nieuwe campagne roept op tot respect

Hulpdiensten zoals brandweer en ambulanciers krijgen steeds vaker te maken met verbale en fysieke agressie tijdens interventies, en zeker tijdens de eindejaarsperiode is daar traditioneel een piek in te zien. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet daarom een nieuwe sensibiliseringscampagne uitwerken. De boodschap: geweld tegen brandweer en ambulanciers is "niet om te lachen".

Met de campagne, die  werd gelanceerd bij Brandweer Zone Rand in Schoten, wil Verlinden naar eigen zeggen oproepen tot meer respect voor de hulpdiensten. "Dit zijn helden, mensen die zich inzetten om anderen het leven te redden of onze maatschappij veilig te houden", stelt de minister.

"Het doelwit worden van geweld hoort niet tot hun takenpakket", gaat de minister voort. "We mogen dit nooit normaal beginnen te vinden. De campagne steekt hen en hun familie ook een hart onder de riem. We tonen dat we achter hen staan."

BEKIJK - "We willen ook camera- en dronebeelden van de brandweer onder de camerawet brengen," kondigt minister Verlinden aan in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Naast de campagne belooft Verlinden ook verschillende andere maatregelen om geweld tegen brandweer en ambulanciers beter aan te pakken. "In het nieuwe strafwetboek dat voorligt in het parlement staan strengere straffen, zoals dat al voor geweld tegen de politie het geval is", zegt ze.

"We roepen de slachtoffers trouwens op om steeds aangifte te doen, want er is nog een onderrapportering", zegt Verlinden. "Daarnaast zorgen we voor de uitrol van camera's op brandweerwagens en drones. Die kunnen dienen bij het in beeld brengen van situaties tijdens een interventie, maar ook om bewijsmateriaal te verzamelen als er sprake was van agressie."

Volgens de meest recente beschikbare cijfers uit 2022 zijn er in ons land gemiddeld een tiental gevallen van agressie ten opzichte van brandweer of ambulanciers per week.

Meest gelezen