© REUTERS

Europese Commissie lanceert formele procedure tegen X

De Europese Commissie heeft een formele procedure geopend tegen X wegens mogelijke schendingen van de Europese regels over de aanpak van de verspreiding van illegale content en de manipulatie van informatie. Het is de eerste keer dat de Commissie een procedure opent om de nieuwe regels voor grote online platforms af te dwingen.

jvh
Bron: BELGA

Op basis van haar voorlopig onderzoek vermoedt de Commissie dat X, het vroegere Twitter, inbreuken pleegt op de DSA, de nieuwe Europese wetgeving die grote platforms verplicht om maatregelen te nemen om internetgebruikers beter te beschermen. “We hebben voldoende bewijs om een formele procedure te openen”, stelt vicevoorzitter Margrethe Vestager. 

De Commissie gaat zich buigen over de vraag of X voldoende doet om de verspreiding van illegale content in de Europese Unie te verhinderen en manipulatie van informatie te bestrijden. Daarnaast gaat ze ook bekijken of het bedrijf van Elon Musk de toegang van wetenschappers tot publieke gegevens van X voldoende faciliteert en voldoende transparant is over advertenties. 

De Commissie was een voorlopig onderzoek gestart naar fake news, gewelddadige content en haatboodschappen op X op 12 oktober, vijf dagen na de aanval van de extremistische Palestijnse beweging Hamas op Israël. De antwoorden die het bedrijf sindsdien verstrekte, overtuigden de Commissie echter niet. 

“De opening van een formele procedure tegen X maakt duidelijk dat, met de DSA, de tijd voorbij is dat de grote online platforms zich kunnen gedragen alsof ze te groot zijn om zich zorgen te maken”, verklaarde Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton.   

Tijdens de procedure kan de Commissie verdere bewijzen verzamelen, bijkomende vragen om informatie stellen en inspecties uitvoeren. Er is geen deadline voor een afronding van het onderzoek. Blijkt X de regels te overtreden, dan kan de Commissie een stevige boete uitdelen. De DSA voorziet boetes tot 6 procent van de wereldwijde omzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer