© BELGA

Nationale Bank stelt vooruitzichten voor 2025 en 2026 voor: “Ook komende jaren geen ruimte voor opslag”

Ook in de periode 2025-2026 is er geen ruimte voor een stijging van de reële lonen bovenop de index. Dat blijkt uit de nieuwe vooruitzichten van de Nationale Bank.

jvh
Bron: BELGA

In vergelijking met de buurlanden nam de Belgische uurloonkost in 2022 en 2023 met 4 procentpunt toe, vooral een gevolg van ons systeem van automatische indexering.  Maar omdat de lonen in Duitsland, Nederland en Frankrijk de komende jaren sneller stijgen dan bij ons, gaat de Nationale Bank in er haar prognoses van uit dat die loonkloof tegen 2026 zal gedicht zijn.

Dat betekent wel dat de loonnormwet niet zal toelaten dat de reële lonen in 2025 en 2026 zullen stijgen bovenop de index. “Als de loonnorm consequent wordt toegepast, zal er geen ruimte zijn voor een conventionele loonsverhoging”, zegt NBB-econoom Geert Langenus. Ook in 2023 en 2024 is de loonnorm nul procent. Bovenop de index is er wel ruimte voor bedrijven die goed boerden om een koopkrachtpremie toe te kennen.

Het is voor alle duidelijkheid aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven om die loonnorm te berekenen, en daarna aan vakbonden, werkgevers en de regering om uit te maken in welke mate er ruimte is voor extra loon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER